IRS: 'Doe aan voorkant aan beheersing bladschimmel, neem pas later gas terug'

Belangrijk doel in suikerbieten is het gewas zo lang mogelijk groen te houden. Door de toename van vooral cercospora wordt dat lastiger. Onderzoeker Bram Hanse van kennisinstituut IRS gaf tijdens de Plant- en Bodemgezondheidsdag in het Drentse Valthermond enkele 'bouwstenen' mee voor de beheersing.

IRS%3A+%27Doe+aan+voorkant+aan+beheersing+bladschimmel%2C+neem+pas+later+gas+terug%27
© Mark Pasveer

'Het perceel is bepalend voor de beheersing van bladschimmels', stelde Hanse vorige week dinsdag in Valthermond. 'Teel suikerbieten minimaal in een rotatie van 1-op-4 en houdt rekening met buurpercelen. Als je bieten teelt op een stuk waar daarnaast een of twee jaar daarvoor bieten stonden, is de kans op sporen groter. Ook een bietenhoop kan een infectiebron zijn.'

Hanse adviseert bij de rassenkeuze te gaan voor een soort die op 'bladgezondheid cercospora' minimaal een 8,5 scoort. Telers moeten wel het reguliere spuitschema aanhouden. 'Doe aan de voorkant alle bespuitingen, dan kun je later mogelijk gas terugnemen. De eerste bespuitingen zijn het belangrijkst.' Vanaf een 9 hoef je pas te spuiten als je de eerste vlekjes cercospora aantreft. 'Circa twee keer voor resistentiemanagement en tegen andere bladschimmels.


Sensor

De IRS-onderzoeker liet een sensor zien die middels luchtvochtigheid en temperatuur telers waarschuwt voor omstandigheden die gunstig zijn voor bladschimmels. 'De eerste vlekjes zie je pas twee weken na infectie, dus het is van belang op tijd te weten wanneer de schimmels toeslaan.'

Hanse draagt Charge aan als middel om in te zetten aan het begin van het seizoen, voordat de vlekjes te zien zijn. Dit middel activeert het immuunsysteem bij planten en zorgt voor een natuurlijke weerstand tegen ziekteverwekkers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  17° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
Meer weer