IRS waarschuwt voor wortelrot in cichorei

Onderzoeksinstituut IRS adviseert telers van cichorei om hun gewas de komende periode goed te controleren op symptomen van wortelrot.

IRS+waarschuwt+voor+wortelrot+in+cichorei
© Twan Wiermans

Als telers problemen signaleren, kunnen ze mogelijk nog actie ondernemen. Eventueel kan verwerker Sensus via de cichoreiagent de leveringsplanning aanpassen. Ook is het in geval van wortelrot in partijen van belang om de tijd tussen het rooien en afleveren zo kort mogelijk te houden. In de bewaring kan het rottingsproces van de wortels versneld doorzetten.

Wortelrot leidt volgens het IRS tot verlies van opbrengst, meer tarra en lagere inulinekwaliteit. De laatste jaren zorgt de aantasting, die waarschijnlijk wordt veroorzaakt door de erwiniabacterie, voor meer problemen in cichorei. Rot door erwinia is een ander soort rot dan wat door sclerotiniaschimmels wordt veroorzaakt.


Op alle grondsoorten

Vanaf half augustus zijn vaak de eerste symptomen van wortelrot in het gewas te vinden. Het IRS meldt dat de erwiniabacteriën op alle grondsoorten voorkomen. Ze overleven in de bodem op plantenresten. Groeischeuren kunnen een invalspoort zijn voor een infectie. Op percelen met veel loof lijkt de kans op rot groter te zijn.

Voor het IRS is niet met zekerheid te zeggen of beregening voor een hoger risico zorgt. Ook op niet-beregende percelen kan de ziektedruk behoorlijk hoog zijn, is de afgelopen jaren gebleken. Dit jaar is door het IRS een onderzoek gestart om na te gaan of rassen en stikstofbemesting van invloed zijn. Het is nog te vroeg om aan deze proeven conclusies te verbinden.


Typische geur

Wortelrot start vaak met enkele planten. Deze planten zijn te herkennen aan loof dat minder fris staat dan de omringende planten. Doordat de vaatbundels verstopt raken, zijn de wortels van deze planten vaak al voor een groot deel verslijmd en komt er een typische geur vanaf. In eerste instantie begint het rot met oppervlakkige verslijming wat zich door kan ontwikkelen naar de gehele wortel.

Het IRS adviseert cichoreitelers om de locatie van aangetaste planten te markeren, zodat de ontwikkeling van de aantasting kan worden gevolgd. Via hun teeltadviseurs kunnen ze een monster van rotte wortels opsturen voor diagnose naar het IRS. Zolang wortelrot beperkt blijft tot oppervlakkige verslijming is de schade gering. Bij snelle uitbreiding is het raadzaam om aanpassing van de leveringsplanning te overwegen. Bestrijding van wortelrot is nog niet mogelijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer