Akkerbouwers kunnen alvast voordelig bietenzaad bestellen

Voor de meeste akkerbouwers is het interessant om gebruik te maken van de vroegbestelling van bietenzaad. Dit vanwege de korting op de zaadprijs en de rasbeschikbaarheid. Dat meldt bieteninstituut IRS.

Akkerbouwers+kunnen+alvast+voordelig+bietenzaad+bestellen
© Twan Wiermans

Akkerbouwers kunnen vanaf 29 augustus tot en met 18 september alvast bietenzaad voor volgend teeltseizoen bestellen bij Cosun Beet Company. Alle beschikbare rassen zijn meerdere jaren onderzocht op proefvelden in Nederland, waarbij het is gelukt om het gewas tot aan de oogst redelijk gezond te houden.

IRS stelt dat het bij de rassenkeuze belangrijk is niet alleen te kijken naar de hoogste financiële opbrengst, maar ook naar de benodigde resistenties en raseigenschappen voor het perceel. Voor suikerbietentelers is het belangrijk om te weten dat de verhoudingsgetallen in de tabellen op de rassenlijst niet met elkaar te vergelijken zijn. Dit heeft ermee te maken dat ze bepaald zijn op verschillende series proefvelden voor diverse resistentiecategorieën.


Hulp bij resistentiekeuze

Via het ledenportaal van Cosun Beet Company wordt bij digitale zaadbestelling een aanbeveling gegeven voor de benodigde resistentie(s). Op basis van bekende perceelsgegevens wordt aangegeven of rhizoctonia-, bietencysteaaltjes- en/of aanvullende rhizomanieresistentie aan te raden is.

Nadeel van de vroegbestelling is volgens IRS dat de rassenkeuze moet worden bepaald op basis van cijfers vanaf 2018 tot en met 2021. Resultaten van het rassenonderzoek 2022 worden pas in november bekend. Vooral cijfers van nieuwe kandidaat-rassen kunnen nog veranderen.

Het pillenzaad wordt standaard geleverd met het fungicide Tachigaren (hymexazol). Force is leverbaar wanneer problemen worden verwacht met bodeminsecten. IRS adviseert te checken of het nodig is zaad met Force te bestellen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer