IRS waarschuwt bietentelers voor infectiegevaar cercospora en stemphylium

Kennis- en onderzoeksinstituut IRS waarschuwt telers van suikerbieten alert te zijn op de gunstige omstandigheden voor infectie van bladschimmels. Zeker nu de nachten en dauwperioden weer langer worden, kan ook bij lage of matige infectiewaarden veel infectie door cercospora optreden.

IRS+waarschuwt+bietentelers+voor+infectiegevaar+cercospora+en+stemphylium
© IRS

Op veel bietenpercelen zijn ondertussen een of twee bespuitingen tegen bladschimmels uitgevoerd. Daarnaast zijn er percelen die voor de derde keer zijn gespoten of waar bespuiting binnenkort volgt, meldt IRS.

De afgelopen weken waren er veel dagen met een hoge luchtvochtigheid in combinatie met temperaturen boven de 20 graden. Door dit weertype waren de omstandigheden voor infectie door zowel cercospora als stemphylium gunstig.

Hoge infectiewaarden

Op een aantal percelen geven de sensoren hoge infectiewaarden aan voor beide bladschimmels. Maar op de meeste percelen worden lage tot matige infectiewaarden aangegeven. Het is wel zo dat, nu de nachten langer worden en de dauwperioden langer, ook bij deze infectiewaarden veel infectie door cercospora kan optreden, waarschuwt IRS.

Volgens het bieteninstituut is vooral cercospora veel te vinden. Op de IRS-proefvelden is op de onbehandelde veldjes de aantasting fors toegenomen, terwijl het gewas er van een afstandje nog mooi groen uitziet. De objecten die worden gespoten met fungiciden hebben veel minder aantasting, maar zien er van veraf hetzelfde uit. 'Dat geeft de verradelijkheid van dit moment aan', laat IRS weten.

Het instituut stelt dat de vlekjes die nu te zien zijn, komen uit de succesvolle infectie van twee à drie weken terug. De komende weken komen er naar verwachting nog veel meer bij. Hierdoor ontstaat een versnelling in de aantasting. De beste strategie volgens het IRS is om het aantal vlekjes zo laag mogelijk te houden. Dat kan betekenen dat akkerbouwers nu nog een keer moeten spuiten om de schade te beperken.

Voor een effectieve bestrijding adviseert IRS elke week op bladschimmels te controleren. Zie de bladschimmelpagina voor een beschrijving van hoe dit precies moet. Controle op bladschimmels is onder meer nodig vanwege de nieuw gevormde bladeren, omdat deze niet meer zijn beschermd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Weer

Meer weer