Keurslager neemt afstand van Liegebeestverkiezing Wakker Dier

De Vereniging van Keurslagers neemt afstand van de titel Liegebeest 2021 van Wakker Dier. De vereniging kreeg die titel, omdat ze onvoldoende oog zou hebben voor dierenwelzijn. De keurslagers bestrijden dat ze liegen.

Keurslager+neemt+afstand+van+Liegebeestverkiezing+Wakker+Dier
© Pixabay

De slagersvereniging kreeg 40 procent van de 17.000 stemmen. Wakker Dier had deze vereniging genomineerd, omdat ze op haar website diverse claims doet over dierenwelzijn. De aangesloten slagers zijn echter vrij zijn om hun eigen vlees in te kopen. Daarom zou er volgens Wakker Dier ook plofkip in de vitrine kunnen liggen.

'Veel mensen vertrouwen hun keurslager en denken dat het daar wel goed zit met dierenwelzijn. Ze voelen zich duidelijk bedonderd nu ze weten dat er plofkip in de vitrine kan liggen. Daarmee kan het ook dierenleed zijn dat supermarkten wel in de ban hebben gedaan,' zegt Kenny Oostrik van Wakker Dier.

Uit marktonderzoek van Wakker Dier kwam naar voren dat 40 procent van de Nederlanders denkt dat de keurslager nooit plofkip verkoopt. 'Blijkbaar is de marketingmachine heel goed in het verbloemen van plofkip,' aldus Oostrik. De Vereniging van Keurslagers stelt dat Wakker Dier de suggestie wekt dat keurslagers geen aandacht hebben voor dierenwelzijn. Dat is volgens de slagersvereniging pertinent onjuist.


Zorg en aandacht

Volgens de vereniging is het een groot goed dat slagers als zelfstandig ondernemer lokaal kunnen inkopen. En dat zijn nou juist net de vleesconcepten die met zorg, liefde en grote aandacht voor milieu en dierenwelzijn worden geproduceerd.

De vierhonderd aangesloten keurslagers worden vanuit de vereniging geadviseerd om te werken met een onderscheidend assortiment. Die producten moeten een hogere standaard hanteren dan reguliere vleesconcepten qua verduurzaming op aspecten als milieu, dierenwelzijn, de mens en een eerlijke handelsomgeving.

'Een aantal van deze concepten zijn gecertificeerd voor één of meer sterren Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. En een aantal concepten volgt een andere verduurzamingskalender met ook aandacht voor dierenwelzijn', aldus de woordvoerder van de Vereniging van Keurslagers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer