Wakker Dier stapt naar rechter om ammoniak varkensstallen

Dierenrechtenorganisatie Wakker Dier spant een rechtszaak aan tegen landbouwminister Carola Schouten. Zo wil ze eisen afdwingen aan het ammoniakgehalte in varkensstallen. Het ministerie heeft eerder aangegeven te gaan werken met normen voor ammoniak en kooldioxide.

Wakker+Dier+stapt+naar+rechter+om+ammoniak+varkensstallen
© Pixabay

Schouten heeft in oktober, op aandringen van Varkens in Nood, aangekondigd dat er normen komen voor ammoniak en kooldioxide in het beoordelingsprotocol voor het stalklimaat bij varkens. 'De woorden van de minister lijken weliswaar hoopvol, maar wat de minimumnorm wordt, wanneer die wordt ingevoerd en hoe de NVWA hierop gaat controleren, is nog volstrekt onduidelijk. Daarom stappen we naar de rechter', geeft woordvoerder Sjoerd van de Wouw van Wakker Dier aan.


Van de Wouw vervolgt: 'Volgens deskundigen zijn er duidelijke grenzen. Zo zou de ammoniakconcentratie zeker niet boven de 20 parts per million (ppm) mogen komen. De NVWA meet echter ammoniakconcentraties tot wel 99 ppm in de stal, zonder in actie te komen. Het beleid faalt.'
Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer