FrieslandCampina investeert in fabrieken Veghel en Leeuwarden

Royal FrieslandCampina wil in de fabriek in Veghel de productie van caseïnaten uitbreiden. De extra ammoniakuitstoot die dit geeft, wordt gecompenseerd door beschikbare emissierechten van veehouderijbedrijven in de regio te kopen. In Leeuwarden worden minder broeikasgassen en stikstof uitgestoten, doordat een nieuwe stoomvoorziening wordt gebouwd.

FrieslandCampina+investeert+in+fabrieken+Veghel+en+Leeuwarden
© Nieuwe Oogst

De fabriek in het Noord-Brabantse Veghel wordt uitgebreid vanwege de groeiende behoefte aan essentiële voeding. De caseïnaten zijn hiervoor geschikt. De productie hiervan kan niet zonder extra ammoniakuitstoot. Dat is voor FrieslandCampina reden om voor circa 11 miljoen ton aan ammoniakuitstootrechten te kopen.

Hiervoor wordt 27 ton aan stikstofrechten van veehouders uit de regio gekocht. Daarmee blijft de fabriek binnen de huidige vergunningsgrenzen. Ondertussen werkt de coöperatie aan een oplossing om de ammoniakuitstoot in Veghel structureel te verlagen.


Broeikasgassen

FrieslandCampina investeert verder in een nieuwe stoomvoorziening voor de fabriek in het Friese Leeuwarden. De huidige installatie is aan vervanging toe. Met de nieuwe kan de uitstoot van broeikasgassen met 31 kiloton, oftewel 55 procent, worden verlaagd. Ook wordt de uitstoot van stikstof met 18 ton, oftewel 53 procent, gereduceerd.

Deze nieuwe stoomvoorziening is in 2024 volledig operationeel. De investering past in het klimaatplan van FrieslandCampina om de broeikasgasuitstoot in productie en transport in 2030 met 63 procent te verminderen ten opzichte van 2015.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer