Energiesteun kabinet voor mkb 'niet voldoende' voor landbouw

De tegemoetkomingsregeling voor het energie-intensieve midden- en kleinbedrijf (mkb) is niet voldoende voor boeren en tuinders die gebukt gaan onder geëxplodeerde energiekosten. LTO Nederland is teleurgesteld in het voorstel van het kabinet voor de TEK-regeling.

Energiesteun+kabinet+voor+mkb+%27niet+voldoende%27+voor+landbouw
© Dirk Hol

Het kabinet zet maximaal 3,1 miljard euro opzij voor steun aan 'enkele tienduizenden' mkb'ers die veel energie verbruiken. De steun geldt pas vanaf komend voorjaar. Doordat het invullen van de regeling tijd kost en de ingreep getoetst moet worden aan Europese regels, gaat het loket naar verwachting op zijn vroegst in april 2023 open. Tot die tijd gaat de fiscus wel soepeler om met verzoeken om belastinguitstel.

Daarnaast hebben banken aangegeven bereid te zijn 'sneller en soepeler' leningen te verstrekken. De regeling geeft wat meer zekerheid aan de banken dat een mkb'er de leningen kan aflossen. Minister Micky Adriaansens van Economische Zaken zegt met de tegemoetkoming 'in de kern gezonde bedrijven' te willen helpen. Het gaat vooral om bakkers, slagers en tuinders: relatief kleine ondernemingen die veel gas en/of elektriciteit gebruiken. De minister zegt in een toelichting dat bewust is gekozen voor een 'zeer selecte groep' die wordt gesteund.


12,5 procent van de omzet

Bedrijven komen in aanmerking als hun energiekosten overeenkomen met minstens 12,5 procent van hun omzet. De steun gaat alleen naar middelgrote en kleine bedrijven (maximaal 250 werknemers) met een verbruik van 5.000 kuub gas of 50.000 kilowattuur aan stroom. Bedrijven die voldoen aan de voorwaarden, kunnen de helft van de stijging van de energiekosten vergoed krijgen ten opzichte van de drempelprijs (1,19 per kuub gas en 35 cent per kilowattuur elektriciteit).


Wel geldt een maximumbedrag van 160.000 euro per onderneming. Wegens Europese regels geldt voor landbouwbedrijven, zoals glastuinders die ook door de hoge energieprijzen in de problemen dreigen te komen, een maximum van 62.000 euro.

Dat is een van de pijnpunten voor de landbouwsector, stelt LTO. 'De maximumvergoeding van 62.000 euro schiet voor grotere bedrijven flink tekort. Ook gaat de nieuwe regeling op zijn vroegst pas op 1 april volgend jaar in, zij het met terugwerkende kracht tot 1 november. Het is de vraag hoe ondernemers de winter doorkomen. Bovendien sluit de drempel van 12,5 procent veel bedrijven in de land- en tuinbouwsector uit.'


Behalve LTO reageert ook Glastuinbouw Nederland teleurgesteld. Directeur Ruud Paauwe: 'Dit gaat onze sector niet tot zeer marginaal helpen. Helaas moeten we constateren dat de politieke wil ontbreekt om innovatieve, essentiële bedrijfstakken als de glastuinbouw daadwerkelijk te ondersteunen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer