Ondernemersorganisaties: haast maken met stikstofaanpak

Het kabinet moet haast maken met de aanpak van de stikstofproblemen. Ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland roepen daartoe op voorafgaand aan de ministerraad. Daar staat vrijdag onder meer het verminderen van de stikstofuitstoot op de agenda.

Ondernemersorganisaties%3A+haast+maken+met+stikstofaanpak
© Twan Wiermans

Boeren, ondernemerspartijen en zelfs milieuclubs kwamen vorig jaar met een gezamenlijk plan om uit de stikstofcrisis te komen. Onderdeel van het plan is onder andere het uitkopen van boeren dicht bij natuurgebieden. Daarmee kan op korte termijn 'heel veel' stikstofuitstoot worden verminderd, aldus de ondernemers.


Ook zouden er volgens het plan subsidies moeten komen voor boeren die willen innoveren, bijvoorbeeld door hun stal te vernieuwen zodat mest en urine van vee sneller van elkaar kunnen worden gescheiden. Daardoor zou er ook minder stikstof vrijkomen. Ook zouden de boeren meer willen inzetten op weidegang, het met water verdunnen van mest voor het land en minder eiwitrijk voer.


Alweer jaar verstreken

De ondernemersorganisaties wijzen erop dat het plan al bijna een jaar geleden is gepresenteerd. 'Het daadwerkelijk van de grond krijgen van zo'n aanpak heeft echter tijd nodig en intussen is er helaas alweer een jaar verstreken', aldus de organisaties.

'Het snel verminderen van de stikstofuitstoot is urgent. Voor de natuur in ons land, maar juist ook om de motor van de economie gaande te houden en te verduurzamen. Dat kan met nieuwe betaalbare woningen voor starters, nieuwe infrastructuur, duurzame fabrieken en groene energieprojecten om van het olie en gas af te gaan.'


Slim opgelost

VNO-NCW en MKB-Nederland wijzen naar de aanpak in België. Daar is het stikstofprobleem in hun ogen onlangs 'slim opgelost' door versneld en gericht een groep boeren uit te kopen rond natuurgebieden, door ze een aantrekkelijk aanbod te doen. Dat laat volgens de ondernemersorganisaties zien dat het kan.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer