Ministerie steunt mkb-ondernemers bij verduurzaming

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf (mkb) krijgen steun van de overheid bij het verduurzamen van hun bedrijf. Dat heeft het ministerie van Economische Zaken en Klimaat maandag bekendgemaakt. De subsidie bedraagt maximaal 2.500 euro per bedrijfspand.

Ministerie+steunt+mkb%2Dondernemers+bij+verduurzaming
© Jan Anninga

Mkb-ondernemers die niet onder de energiebesparingsplicht vallen, kunnen subsidie krijgen voor het laten opstellen van een professioneel advies door een energieadviseur. Deze adviseur zoekt per bedrijf uit wat de beste manier is om energie te besparen en de CO2-uitstoot te beperken van zowel het bedrijfspand als de bedrijfsvoering.

De adviseur kijkt onder meer naar isolatie, zonnepanelen, zonneboilers, een warmtepomp of een combinatie. Ook becijfert hij of zij welke energiewinst valt te behalen in de bedrijfsvoering, zoals bij koeling, keuken- of ICT-apparatuur of elektrische bedrijfswagens.


Ook kunnen mkb-ondernemers subsidie aanvragen voor ondersteuning bij het uitvoeren van de maatregelen, bijvoorbeeld door een accountant of projectleider in te schakelen voor het inkooptraject van de maatregelen en het regelen van financiering. De overheid vergoedt 80 procent van het advies en de ondersteuning; 20 procent is voor rekening van de mkb-ondernemer.


Relatief laag energiegebruik

De subsidie is beschikbaar voor mkb-bedrijven met een relatief laag energieverbruik (minder dan 50.000 kilowattuur elektriciteit en 25.000 kubieke meter aardgas) die niet onder de Energiebesparingsplicht vallen. Voor deze doelgroep is namelijk nog weinig ondersteuning beschikbaar.

Mkb-bedrijven met een hoog verbruik zijn wettelijk verplicht om energiebesparingsmaatregelen te nemen en moeten hierover rapporteren bij de gemeente of omgevingsdienst. Hier zijn branchespecifieke lijsten met erkende maatregelen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder voor beschikbaar.


Aanvragen subsidie

Aanvragen van de subsidie kan van 1 oktober 2021 tot en met 30 september 2022 bij de Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RVO.nl). Subsidies worden verstrekt op volgorde van binnenkomst. De maximale subsidie is 2.500 euro per bedrijfspand. In totaal is 28,2 miljoen euro beschikbaar.

De regeling wordt gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (voor de utiliteitsbouw). Hiermee dragen deze ministeries bij aan de uitvoering van het Klimaatakkoord en het Urgenda-vonnis.


Tijd en capaciteit

Volgens het ministerie van Economische Zaken en Klimaat hebben ondernemers vaak zelf weinig tijd en capaciteit om uit te zoeken hoe ze energie kunnen besparen en de CO2-uitstoot van hun bedrijf kunnen verlagen. Staatssecretaris Dilan Yesilgöz (Klimaat en Energie): 'Veel ondernemers willen graag een steentje bijdragen aan een schonere wereld. Ze hebben alleen meer te doen dan zich verdiepen in alle manieren om hun bedrijf te verduurzamen. Dus helpen wij hen daarmee.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer