Kabinet kondigt steunpakket glastuinbouw aan

Het kabinet werkt aan een aanvullend steunpakket voor het energie-intensieve midden- en kleinbedrijf (mkb), zoals bakkers en (glas)tuinders. Dat kondigde staatssecretaris van Financiën Marnix van Rij (CDA) zondag aan in het televisieprogramma WNL op Zondag.

Kabinet+kondigt+steunpakket+glastuinbouw+aan
© dirk hol

Van Rij liet weten dat minister Micky Adriaansens (VVD) van Economische Zaken en Klimaat aan een pakket werkt om deze energie-intensieve sectoren, die hun hogere kosten vaak niet kunnen doorberekenen, te ondersteunen. Het pakket zou voor 1 november 2022 in werking moeten treden, gaf hij in WNL op Zondag aan. Glastuinbouw Nederland meldt tevreden te zijn met de inzet om snel maatregelen te treffen om deze kritieke sectoren door de energiecrisis te loodsen.Van Rij gaf toe dat voor het grotere mkb, vooral energie-intensieve bedrijven, nog onvoldoende compensatiemaatregelen beschikbaar waren. Ook minister Sigrid Kaag (D66) van Financiën bekende al eerder dat het kabinet laat is met ingrijpen.


Europees steunpakket

Overigens pleit Glastuinbouw Nederland er al langer voor om het Europees steunpakket toe te passen. Een aantal lidstaten in de Europese Unie benut dit Staatssteunkader al maximaal en ondersteunt hun telers met passende maatregelen voor de stijgende energieprijzen.


Dat leidt tot oneerlijke concurrentie op de interne markt, omdat de kostprijzen voor Nederlandse tuinders fors hoger zijn dan die van Europese concurrenten, schrijft Glastuinbouw Nederland. Door de aangenomen motie van Pieter Heerma (CDA) en VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans met de Algemene Politieke Beschouwingen komt het kabinet dan toch over de brug.

De coalitiemotie stuurt aan op een regeling om vaste energielasten in het energie-intensieve mkb toereikend te compenseren. De glastuinbouwsector werkt mee aan de uitvoering van het pakket voor een toekomstbestendige en duurzame Nederlandse tuinbouw, want het toekomstig concurrentievermogen van ons land hangt daar van af.


Correctieregeling

Glastuinbouw Nederland staat voortdurend in contact met de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Zo onderzoekt de belangenbehartiger met minister Rob Jetten (D66) voor Klimaat en Energie de mogelijkheid om op korte termijn een correctieregeling in de SDE++ door te voeren.

Deze regeling kan duurzame warmteprojecten in de sector en maatschappij weer uit het slop halen. Verder blijft Glastuinbouw Nederland samen met de banken bij interim-landbouwminister Carola Schouten (ChristenUnie) inzetten op een uitbreiding van het borgstellingskrediet.

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  1° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer