Kabinet: provincies krijgen meer tijd voor gebiedsaanpak

Het kabinet gaat provincies en boeren meer ruimte en tijd geven voor de gebiedsaanpak. Naar verwachting trekt het kabinet wel de regie naar zich toe voor de aanpak van de vijf- tot zeshonderd piekbelasters. Dat melden bronnen in Den Haag. Het kabinet komt vrijdag met de inhoudelijke reactie op rapport-Remkes.

Kabinet%3A+provincies+krijgen+meer+tijd+voor+gebiedsaanpak
© Dirk Hol

Het kabinet lijkt het advies van Remkes op te volgen en zal vrijdag komen met een minder rigide en opgelegde stikstofaanpak voor provincies en boeren. Het kabinet laat daarmee de ingezette strenge toon en werkwijze los. Het is volledig aan de provincies en de boeren zelf om in te vullen te geven hoe aan de doelen voor klimaat, water en stikstof voldaan gaat worden.

Het kabinet blijft wel uitgaan van de reductiedoelstelling van 50 procent minder stikstofuitstoot in 2030. Hetzelfde geldt voor de klimaatdoelen vastgelegd in het Klimaatakkoord en de doelstelling voor verbetering van de waterkwaliteit, vastgelegd in Kaderrichtlijn Water.

2025 eerste deadline

De gebiedsplannen die de provincies in samenwerking met de boeren en andere stakeholders moeten aanleveren, zullen niet perse medio 2023 af moeten zijn, zoals tot nu toe door het stikstofminister Christianne van der Wal is gesteld. Wel zullen de provincies dan al goed moeten kunnen onderbouwen hoe in 2025 en in 2028 de tussentijdse doelen gehaald gaan worden.

Ook op dit punt lijkt het kabinet het advies van Remkes over te nemen. Hij adviseerde ijkmomenten in te bouwen in 2025 en 2028 om de voortgang van de gebiedsaanpak te monitoren. Het eerste ijkmoment in 2025 wordt dan de eerste belangrijke deadline waarop provincies zullen moeten laten zien hoe ver ze zijn met de gebiedsaanpak en of ze op schema liggen om de reductiedoelstellingen in 2030 te halen. Indien nodig kan het kabinet dan bijsturen.

Aanpak piekbelaster door kabinet zelf

Volgens ingewijden trekt het kabinet de regie voor de aanpak van de piekbelaster naar zich toe. Dat zou ook in lijn zijn met het advies van Remkes. Met de aanpak van de groep vijf- tot zeshonderd grootste uitstoters nabij Natura 2000- gebieden, zal het kabinet vaart willen maken om zo snel mogelijk stikstofruimte te vinden op de PAS-melders te legaliseren en belangrijke bouwprojecten doorgang te laten geven.

Remkes adviseerde een zogenoemde Plus-Regeling te maken voor als uitkoop de enige optie is. Deze regeling zou wel goedgekeurd moeten zijn door Brussel. Boerenorganisaties hebben er bij het kabinet op aangedrongen zo snel mogelijk duidelijkheid te geven aan de bedrijven of zij piekbelaster zijn of niet. Uit de enquête van LTO blijkt dat bijna de helft van de boeren niet weet of zij tot deze groep behoren of niet.

Landbouwminister Piet Adema zou de komende maanden aan de slag willen met de invulling van het Landbouwakkoord. Daarin komen onder meer de bijdragen van de sector zelf te staan aan een meer duurzamere landbouw. Dat zou af moeten zijn in februari 2023. Hierop is ook aangedrongen door de landbouworganisaties zelf.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  4° / 1°
  70 %
 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -2°
  10 %
Meer weer