LTO-leden: rapport Remkes krijgt zesje

De boeren en tuinders die lid zijn van LTO, geven het rapport 'Wat wel kan' van Johan Remkes een krappe voldoende. De grootste twijfel zit of het kabinet nu ook kiest voor dezelfde aanpak. Bijna 2.500 leden vulden de vragenlijst in. Bijna de helft van de boeren zegt niet te weten of zij piekbelaster zijn.

LTO%2Dleden%3A+rapport+Remkes+krijgt+zesje
© Dirk Hol

Het meest positief zijn de leden over het feit dat Remkes breder heeft gekeken dan alleen de natuurdoelen. Dit onderdeel kreeg de hoogste score, een 6,7. Ook het voorgestelde landbouwakkoord ontvangt lof, maar met de kanttekening dat het slagen van een dergelijk akkoord afhangt bij wie de regie komt te liggen. Over de zonering die Remkes wilt instellen, zijn de leden het meest kritisch. Dit onderdeel scoort een 4,6.

De aanpak om de uitstoot van de piekbelasters op korte termijn aan te pakken, is ook gematigd positief ontvangen. De boeren lijken vooral opgelucht te zijn dat er geen generieke maatregelen zijn voorgesteld. Overigens zegt bijna de helft van de respondenten niet te weten of ze piekbelaster zijn, 1 procent zegt zeker te weten wel een piekbelaster te zijn en 50 procent verwacht van niet.

Kritische depositiewaarde

Het voorstel van Remkes om de kritische depositiewaarde op termijn uit de wet te halen, oordeelt het merendeel ook met een zes. De vraag leeft bij veel leden wat het alternatief dan gaat zijn.

Ook op de afrekenbare stoffenbalans wordt verdeeld gereageerd. Een deel van de LTO-leden noemt het 'goed' omdat de boer afgerekend kan worden op zijn of haar vakmanschap. Het andere deel geeft aan niet nog meer administratie te willen.

Innovatie

Op het voorstel van Remkes om meer in te zetten op innovatie wordt positief op gereageerd. Het tijdspad tot 2030 met daarin de ijkmomenten 2025 en 2028 krijgt het rapportcijfer 5.

LTO Nederland organiseerde de ledenraadpleging die plaatsvond tussen donderdag 6 oktober en dinsdag 11 oktober. Ruim 2.400 leden vulden de vragenlijst in. In totaal telt LTO 30.000 leden. Woensdag houdt Remkes een hoorzitting in de Tweede Kamer. Vrijdag komt het kabinet met een inhoudelijke reactie op het rapport.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer