Remkes: stikstofruimte naar PAS-melders, niet naar wegen

De stikstofruimte die vrijkomt door de emissie van de zeshonderd piekbelasters te beëindigen, moet worden ingezet voor het legaliseren van PAS-melders. Dat heeft Johan Remkes woensdagavond benadrukt tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. De Kamerleden konden stikstofbemiddelaar Remkes om toelichting vragen op rapport 'Wat wel kan'.

Remkes%3A+stikstofruimte+naar+PAS%2Dmelders%2C+niet+naar+wegen
© Dirk Hol

Juridisch gezien is het toegestaan om boerderijen op te kopen en de stikstofruimte in te zetten voor bijvoorbeeld het aanleggen van een snelweg. Daarbij wordt de ene vorm van stikstof, ammoniak, uitgeruild tegen de andere vorm, stikstofoxide. Moreel gezien is dit niet wenselijk, vindt Remkes: 'Niet doen.'


Een ander onderwerp dat ter sprake kwam, is de juridische basis voor het uitkopen van boeren en het gedwongen uitkopen ervan. In het eerste geval is sprake van een koopovereenkomst, in het tweede geval moet een verplichtend instrumentarium worden ingezet. Remkes benadrukte dat dit het laatste middel moet zijn dat kan worden ingezet om de stikstofemissie omlaag te krijgen.


Gedwongen verkoop

Voor gedwongen verkoop beschikt de overheid over verschillende mogelijkheden, zoals bijvoorbeeld het intrekken van een vergunning. De bevoegdheid daartoe ligt bij de provincies en in sommige gevallen de minister. Dat komt in beeld als er sprake is van verslechtering van een Natura 2000-gebied. In dat geval moeten zij kunnen aantonen en motiveren waarom er sprake is van verslechtering op basis van de Wet natuurbescherming.

Remkes riep de Tweede Kamer op het debat 'op rustige toon' te voeren. 'Toonzetting is van belang. Woorden doen ertoe', benadrukte hij aan het einde van een gesprek met landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer. 'Voer het debat op rustige toon en niet in welke richting dan ook op denigrerende toon. Neem bevolkingsgroepen ook serieus.'


Toonzetting van belang

Uit de gesprekken die hij de afgelopen periode voerde met diverse landbouw- en natuurorganisaties over de stikstofaanpak, is Remkes gebleken dat 'de toonzetting van belang is'. Het kabinet komt naar verwachting eind deze week met een reactie op zijn advies. Remkes zegt daar net zo benieuwd naar te zijn als de Tweede Kamer. Hij waarschuwde nog maar eens dat het kabinet niet aan 'cherry picking' moet gaan doen bij zijn aanbevelingen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer