Remkes betreurt misverstand over lijst van piekbelasters

Stikstofbemiddelaar Johan Remkes betreurt dat er een misverstand is ontstaan over een lijst van boerenbedrijven die de meeste stikstof uitstoten. Remkes adviseerde in zijn vorige week verschenen rapport om de stikstofuitstoot van de vijfhonderd tot zeshonderd grootste piekbelasters zo snel mogelijk te beëindigen.

Remkes+betreurt+misverstand+over+lijst+van+piekbelasters
© DIRK HOL

In het tv-programma Buitenhof zei Remkes zondag dat het ministerie van LNV over zo'n lijst met piekbelasters beschikt. De Groninger voegde daar ook aan toe die lijst niet zelf te hebben gezien. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) zei dinsdag dat op haar ministerie niet zo'n lijst aanwezig is.

Het kabinet komt vrijdag met een eerste reactie op het rapport 'Wat wel kan' van gespreksleider Remkes. Woensdagavond gaat de Tweede Kamer met Remkes in gesprek.


'Ik verkeerde ten onrechte in de veronderstelling dat er een lijst was van piekbelasters, zoals bedoeld in het rapport. Als de minister aangeeft dat dat niet het geval is, dan heeft zij volkomen gelijk. Want dat zal afhankelijk zijn van nog te maken keuzes door het kabinet. Ik betreur het misverstand dat hierover is ontstaan door mijn uitspraken', laat Remkes weten.

Juist het benadrukken van de piekbelasters en de aanwezigheid van een lijst zorgde voor onrust onder boeren, stelt LTO Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak. Uit een ledenconsultatie van LTO bleek dat nagenoeg de helft van de respondenten niet zeker weet of moet gokken of hij of zij binnen de groep piekbelasters valt. Uit de toelichtingen die de respondenten op de vraag gaven, blijkt dat zij de definitie van een piekbelaster onduidelijk vinden. Remkes geeft in het rapport zelf geen exacte definitie.


Het voorstel om binnen een jaar de emissie van zeshonderd piekbelasters te beëindigen, werd door respondenten beoordeeld met een magere 5,1, waarbij de cijfers volgens Van der Tak sterk uiteenliepen. Hij wijt dat aan de onduidelijkheid over het onderwerp. Bij veel mensen is ook het beeld ontstaan dat het beëindigen van de piekbelasters betekent dat deze ondernemers gedwongen worden uitgekocht en dat er geen alternatieven zijn. Dat beeld is onjuist, stelt de LTO-voorzitter.

'Remkes heeft gezegd dat de betreffende boeren de emissie ook op een andere manier omlaag kunnen brengen, bijvoorbeeld door innovatie, verplaatsing, een ander bedrijfsmodel en als het echt niet anders kan bedrijfsbeëindiging', zegt Van der Tak. 'Wij vinden dat vrijwilligheid voorop moet staan en denken dat een tijdspad van een jaar te kort is om deze koersverandering in gang te zetten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer