Stikstofoverleg boeren en ministers in Catshuis constructief verlopen

Het stikstofoverleg tussen boerenorganisaties, ministers en de premier tijdens een ontbijt woensdagochtend op het Catshuis in Den Haag is constructief verlopen. Dat blijkt uit de reacties na afloop.

Vertegenwoordigers van boerenorganisaties ontbeten met premier Mark Rutte, stikstofminister Christianne van der Wal (VVD) en landbouwminister Piet Adema (ChristenUnie) in de ambtswoning van de minister-president. Ze spraken hierbij over het het rapport van Johan Remkes.

Het ontbijt vond plaats op initiatief van het kabinet, bedoeld om te laten zien dat het de vertrouwensbreuk tussen boeren en kabinet wil dichten. Rutte, Van der Wal en Adema hebben eerder al aangegeven vaker met de boerenleiders om tafel te willen. Zij geven daarmee gehoor aan een van de aanbevelingen van Remkes.

Ledenenquête LTO

Voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Nederland laat na afloop weten de uitkomst van de ledenenquête onder de aandacht te hebben gebracht. Hij wil geen zonering en onteigening van boeren en verwacht een maximale inzet van het kabinet om de Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders te legaliseren en te komen met een Plus-Regeling voor boeren die willen stoppen, goedgekeurd door Brussel.

'Verder hebben we ervoor gepleit snel met de inhoud van het Landbouwakkoord aan de slag te gaan en meer tijd te krijgen voor de inrichting van de gebiedsprocessen.' Van der Tak verwacht dat minister Van der Wal de provincies en boeren meer tijd zal geven om samen het Nationaal Plan Landelijk Gebied vorm te geven. Nu staat dit nog gepland voor 4 november.

Agractie-voorman Bart Kemp reageert gematigd positief. 'We hebben onze punten zowel inhoudelijk als procesmatig zeer duidelijk en scherp geadresseerd aan het kabinet en de bewindspersonen, waaronder de premier. Het kabinet heeft de juiste intenties naar ons uitgesproken. Nu moeten deze intenties omgezet worden in daden.'

Grote verantwoordelijkheid

Volgens ministers Adema en Van der Wal vraagt het rapport van Remkes om een grote verantwoordelijkheid van alle partijen. 'Goed om dit gesprek te hebben, verschillen te overbruggen en samen verder te gaan', tweetten zij.

Premier Rutte spreekt van een constructief gesprek. 'We moeten en willen samen stappen zetten om te werken aan de toekomst van de landbouw', meldt hij op Twitter.

Het kabinet komt vrijdag met een inhoudelijke reactie op het advies van Remkes.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  6° / 2°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
 • Donderdag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer