DMF: 284 leden-melkveehouders Friesland-Campina overgestapt

Volgens stichting Dutch Milk Foundation (DMF) hebben in de periode tussen 1 juli 2021 en 1 juli 2022 in totaal 284 leden-melkveehouders de overstap gemaakt van FrieslandCampina naar een andere zuivelverwerker. De stichting regelt de vertrekpremie, die is voortgevloeid uit een fusie tussen Friesland Foods en Campina in 2008 tot FrieslandCampina.

DMF%3A+284+leden%2Dmelkveehouders+Friesland%2DCampina+overgestapt
© Nieuwe Oogst

Die fusie werd destijds goedgekeurd door de Europese Commissie. Voorwaarde daarbij was dat er 1,2 miljard kilo boerderijmelk ter beschikking van derden komt. Hiervoor zijn de vertrekregeling en de regeling beschikbaarstelling melk in het leven geroepen. DMF voert deze twee regelingen uit.

Bij de vertrekregeling krijgen leden-melkveehouders een vertrekpremie van 5 euro per 100 kilo melk, wanneer ze overstappen naar een andere koper van boerderijmelk in Nederland. De hoogte van die vertrekpremie wordt bepaald op basis van de in het voorgaande kalender geleverde melk.


Aanvragen

In de periode van 1 juli 2021 tot 1 juli 2022 heeft DMF 282 aanvragen voor de vertrekpremie ontvangen en waren 13 aanvragen uit de vorige periode nog in behandeling. Van die in totaal 295 aanvragen zijn er 284 toegewezen, 1 afgewezen, 1 door de aanvrager ingetrokken en zijn 9 aanvragen nog in behandeling.

Hiermee komt het totaal van de in de afgelopen dertien jaar ontvangen aanvragen op 757. Van de 757 aanvragen zijn er 724 toegewezen en 24 afgewezen of door de aanvrager ingetrokken en zijn er 9 in behandeling.


832 miljoen kilo melk

Met de toegekende vertrekpremie is 832 miljoen kilo melk gemoeid. Dit komt overeen met 69 procent van de totaal beschikbare hoeveelheid van 1,2 miljard kilo. Leden van FrieslandCampina kunnen op elk moment van het jaar de vertrekpremie aanvragen en na de lopende maand plus minimaal drie maanden de leveringen aan de nieuwe afnemer starten.


Het aantal overstappers ligt opmerkelijk hoger dan de jaren ervoor. Tussen 1 juli 2020 en 1 juli 2021 waren dit er 41. Het jaar ervoor bleef de teller op 11 steken. Op dit moment is er vanuit zuivelverwerkers veel vraag naar boerderijmelk. Als gevolg van de enorme vraag naar zuivelproducten is de melkprijs nu historisch hoog.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer