Resultaat FrieslandCampina verbeterd in eerste helft 2022

De resultaten van FrieslandCampina verbeterden in de eerste helft van 2022. De marktontwikkelingen voor de tweede helft van 2022 noemt de zuivelcoöperatie onzeker.

Resultaat+FrieslandCampina+verbeterd+in+eerste+helft+2022
© Twan Wiermans

Gecorrigeerd voor valuta-effecten steeg de netto-omzet van 5,5 naar 6,5 miljard euro. Met name door prijsverhogingen, hogere basiszuivelprijzen en herstel van de Europese out-of-home-markten. Het bedrijfsresultaat steeg daarnaast van 130 miljoen naar 328 miljoen euro. De nettowinst steeg van 77 naar 139 miljoen euro door hogere basiszuivelprijzen en herstel in kindervoedingsactiviteiten.

Topman Hein Schumacher van Friesland Campina spreekt in het halfjaarverslag van een 'dynamische eerste helft'. 'Kijkend naar de cijfers, dan zien we goede omzet- en winstgroei in de eerste helft van het jaar. Over de hele linie zagen we echter ook snel oplopende kosten en deze maakten prijsverhogingen noodzakelijk.' Naast de ontwikkelingen in de markt noemt hij de nieuwe ledenfinanciering die werd ingevoerd en de aanpassing van het ledenaannamebeleid.


Versterken

Om goed te kunnen inspelen op kansen in de markt en om de melk van de leden-melkveehouders ook in de toekomst succesvol te kunnen blijven verwaarden, werkt FrieslandCampina continu aan het productienetwerk en de versterking van het merkenportfolio. Schumacher: 'Daarom investeren we in nieuwe productievoorzieningen in Indonesië en Maleisië, nieuwe recyclebare PET-verpakkingslijnen in het Belgische Aalter en breiden we onze lactoferrineproductie in Veghel uit.'

De productie voor lokale kindervoeding in het Chinese Xiushui wordt verkocht, terwijl de kindervoedingsactiviteiten onder het merk Friso verder worden uitgebouwd. In Duitsland, geeft Schumacher aan, verlegt het bedrijf de focus op internationale merken als Chocomel, Valess en Frico. In Thailand richt FrieslandCampina zich op de productie en verkoop van lang houdbare zuivelproducten. In Rotterdam wordt een productielocatie gesloten en in Leeuwarden twee poedertorens.


Melkaanvoer

De melkaanvoer van de leden-melkveehouders daalde in het eerste halfjaar van 2022 met 4,6 procent tot 4,8 miljard kilo ten opzichte van de eerste helft van 2021: 5 miljard kilo. Oorzaken van die afname zijn, geeft Friesland Campina aan, een daling van het ledental, mindere kwaliteit van het kuilgras en hogere voerkosten.

De melkprijs voor de leden-melkveehouders over het eerste halfjaar van 2022 steeg 37,8 procent naar 51,33 euro exclusief btw per 100 kilo melk ten opzichte van de eerste helft van 2021. Die melkprijs was toen 37,25 euro. Deze stijging werd onder meer veroorzaakt door een stijging van de basiszuivelprijzen als gevolg van de toegenomen marktvraag. De biologische melkprijs bedroeg 57,31 euro, exclusief btw per 100 kilo melk. Dat was in de eerste helft van 2021 nog 49,16 euro.

Gezien de grote onzekerheden omtrent marktontwikkelingen in de tweede helft van het jaar keert Friesland Campina geen interim pro forma contante nabetaling uit aan leden-melkveehouders. Uitkering van een nabetaling vindt plaats op basis van de definitieve resultaten over 2022.


Vooruitzichten

De vooruitzichten voor de tweede helft van het jaar noemt Friesland Campina onzeker. Als redenen kaart het bedrijf de gevolgen van de stikstofplannen van het kabinet, de oorlog in Oekraïne, de coronapandemie en kostenstijgingen aan.


THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Een kentering van basiszuivelprijzen kan significante impact hebben op het resultaat. FrieslandCampina geeft daarom geen winstverwachting voor 2022 af en wordt er ook geen uitspraak gedaan over de toekomstige ontwikkeling van de melkprijzen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer