Franse stieren drie weken op zee na mislukte export

Opnieuw dreigen honderden Europese dieren na een mislukt veetransport over zee te worden afgemaakt. De bijna achthonderd jonge stieren uit Zuid-Frankrijk werden eerder deze maand niet toegelaten in de haven van Algiers, de hoofdstad van Algerije. Het veetransportschip Nader-A keerde terug naar de Franse havenstad Sète.

Franse+stieren+drie+weken+op+zee+na+mislukte+export
© Pixabay

De Algerijnse autoriteiten zeiden dat de gezondheidsdocumenten van de geïmporteerde dieren niet in orde waren. Er werd gevreesd dat enkele stieren de ziekte IBR hadden. Algerije zegt dat een document ontbrak waaruit blijkt dat de jonge stieren geen drager zijn. Frankrijk zegt dat de papieren in orde waren en claimt dat alle dieren bij vertrek op 3 september gezond waren.

'Bij gebrek aan certificering had het vervoer van jonge stieren nooit mogen worden goedgekeurd door de Franse autoriteiten in de haven van Sète', zegt de Franse dierenorganisatie Welfarm. Een soortgelijke situatie deed zich vorig jaar voor met de mislukte export van honderden Spaanse koeien naar Libië en Turkije. Ook die dieren werden na wekenlange omzwervingen op de Middellandse Zee bij terugkeer in de haven afgemaakt.


Veterinair bezoek en analyses

De Nader-A verscheen donderdag na drie weken weer voor de Franse kust, gaf het Franse ministerie van Landbouw aan. Dat voegde daaraan toe dat 'een veterinair bezoek en analyses aan de gang waren'. Frankrijk is de grootste rundvleesproducent in Europa en exporteert jaarlijks 1,5 miljoen levende runderen.

In de Europese Unie wordt gesproken over het beperken of verbieden van veetransporten langer dan acht uur en die over zee. Frankrijk zegt dat het niet van plan is om het zeevervoer te verbieden, maar zegt wel dat nieuwe EU-wetten over dierenbescherming komend jaar kunnen leiden tot beperkingen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  18° / 10°
  30 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  30 %
 • Woensdag
  19° / 10°
  70 %
Meer weer