Stier Altaaltuve nieuwe koploper bij zwartbont

Bij de stierindexen van augustus 2022 zijn veel verschuivingen. Zo komt een eind aan het lijstaanvoerderschap sinds april 2020 voor VAH Bube Bernell bij zwartbont. Bij roodbont blijft Jacuzzi de lijst van stieren met dochterinformatie aanvoeren.

Stier+Altaaltuve+nieuwe+koploper+bij+zwartbont
© Eigen Foto

De stier Altaaltuve is de nieuwe koploper bij de stierindexen zwartbont op basis van dochterinformatie. De Salvatore RC-zoon boekte tijdens de indexdraai een flinke winst in NVI. Altatopshot, eveneens van de Alta-stal, staat nu op plek 2.

Veel winst boekt de stier Peak Altaaltuve, die 48 punten NVI steeg. Deze stier is overigens niet nieuw, hij is al in augustus 2017 ingezet. Altaaltuve is een topbevruchter en melkvererver met 2.415 kilo melk. 'De Nederlandse dochters geven de melk gemakkelijk en doen het qua exterieur iets beter dan de dochters van Topshot', laat een woordvoerder van Alta weten.

Altatopshot staat nu op plek 2, maar zit al langer in de NVI-top. 'Sommige veehouders, die voor exterieur gaan, kiezen voor Altuve. Topshot is meer in trek bij ondernemers die niet te grote koeien willen, maar liever een optimum hoogtemaat', aldus de Alta-woordvoerder.


Topdebuut

Bij de genomicsstieren maakt Delta Encourage een topdebuut, hij is gelijk lijstaanvoerder. De Fragrant-zoon combineert een mooie plus voor melkgift met die voor gehaltenvererving. Volgens vermarkter CRV komt van deze stier op korte termijn geen sperma beschikbaar.

Bij roodbont blijft Jacuzzi lijstaanvoerder. De stier maakt een flinke sprong in de nettomelkgeldindex, waarmee hij weer boven de 500 euro komt. Ook pakte de stier, met vijfhonderd extra dochters in de melk, nog een extra punt voor totaal exterieur. Jakarta boekt ook iets winst en komt op plek 2.

Een opvallende nieuwkomer is Apprentice-zoon Wi-Li-Jo App-Red, die op basis van 27 dochters een prille, hoge stierindex haalt. Deze stier staat bij KI De Toekomst. 'De stier is een product van het fokprogramma van oud-eigenaar Ben Meijerink van KI De Toekomst', vertelt Raymond van Benthem, die het bedrijf na het overlijden van Meijerink ruim een jaar geleden samen met Rob Scholten heeft overgenomen.


Hoge verwachtingen

Van Benthem had de hoge plaats wel zien aankomen. 'Op basis van voorlopige cijfers waren de verwachtingen hoog. Ook zien we heel wat dochters die 83 of 84 punten krijgen van de inspecteur. Er zijn ook dochters met 87 punten bij.'

Bentehoek Andy-Red doet ook al langer mee, de stier staat al sinds april 2019 bij AI Total op de kaart. Andy is een volle broer van Bentehoek Faithful, die met 222 NVI bij CRV staat gestald. 'Het is een complete stier. Met prima uiers en benen die ook goed worden gebruik én een goede gehaltevererving', stelt Jeroen Houweling van AI-Total.


Andy-Red
Andy-Red © AI total/Christine Massfeller

Bij de roodbonte genomicsstieren staat met Borax een interessante stier op kop, die ook op het gebied van exterieur en levensduur hoge ogen gooit.


Zie de stierindexentabel in Nieuwe Oogst van 13 augustus

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer