Stierindex levert heel wat nieuwe Fleckviehstieren op

De augustusdraai bij de stierindexen heeft bij zowel CRV als het Duitse Bayern Genetik een aantal interessante nieuwe stieren opgeleverd.

Stierindex+levert+heel+wat+nieuwe+Fleckviehstieren+op
© Bayern Genetik

Het aanbod Fleckviehstieren uit het fokprogramma van CRV is na de indexdraai van augustus 2022 verder versterkt. Zo kregen vijf stieren voor het eerst fokwaarden gebaseerd op de prestaties van dochters en deze bevestigen de hoge genoomcijfers.

Zo bevestigen de eerste dochters van Hindu de unieke kwaliteiten van hun vader als eiwitverhoger (+0,05 procent) en beenvererver (125). De stier van Oostenrijkse oorsprong blinkt ook uit op dochtervruchtbaarheid (127) en levensduur (119). Hij scoort 125 GZW, +5 procent CRV Efficiëntie en is met een fokwaarde van +8 procent CRV Gezondheid een van de hoogste stieren voor gezondheidskenmerken.


Efficiëntie

Voor veehouders die fokken op hoornloosheid is volgens CRV Montur P een interessante stier. Hij verhoogt het vetpercentage (+0,11 procent), heeft een melkindex van 116 en scoort +8 procent CRV Efficiëntie. Hij is geschikt voor gebruik op pinken en verbetert uiers (109) en beenwerk (115).

Bij Bayern Genetik komt BFG Zerberus nieuw op de kaart omdat zijn harde dochters het uitstekend doen op no-nonsensebedrijven. Dit op eigen kracht presteren is volledig toe te schrijven aan de oersterke koefamilie achter Zerberus. Deze koeien doen het super onder stevige omstandigheden op een groot melkveebedrijf in het zuiden van Beieren. Zeberus is volgens de importeur een stier zonder fouten die doorzetters fokt.

Bij dezelfde importeur komt Sunrise (Sisyphus x Mint) voort uit een melkrijke koefamilie die grote koeien fokt. Sunrise fokt veel melk uit gemiddeld ontwikkelde koeien. Verdere sterke punten van Sunrise zijn de melkbaarheid (115), uiergezondheid (113), bevruchting +2 en geboortegemak (112, pinkenstier).

Bij Bayern Genetik in Zuid-Duitsland wordt al meer dan de helft van de koeien van een hoornloze stier drachtig gemaakt. Het aanbod hoornloze stieren voor de Nederlandse markt is met vier 100 procent hoornloze stieren en zes stieren die 50 procent hoornloos vererven beperkt. Dit komt volgens de importeur omdat voor de Nederlandse markt stieren worden geselecteerd met voldoende melk en positieve gehalten.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  12° / 10°
  80 %
 • Woensdag
  14° / 7°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 6°
  70 %
Meer weer