Slick-gen KI Samen voor extra bescherming tegen hittestress

Rundveeverbeteringsorganisatie KI Samen uit het Limburgse Grashoek introduceert als eerste het Slick-gen in Nederland. Daarmee wordt de veestapel op genetische wijze beter bestand tegen de hitte. Koeien krijgen kortere haren en grotere zweetklieren.

Slick%2Dgen+KI+Samen+voor+extra+bescherming+tegen+hittestress
© Twan Wiermans

De stier Colganados JB Aviator SL is heterozygoot voor dit gen, zijn sperma is beschikbaar. KI Samen-directeur Gerard Scheepens: 'Kijk je wereldwijd naar de rundveepopulatie met het Slick-gen, dan zie je dat deze koeien in warme of tropische klimaten zonder productieverlies beter met de hitte kunnen omgaan, zonder management- en stalklimaatoplossingen.'

Volgens hem komt het Slick-gen van origine uit Puerto Rico en zorgt dit ervoor dat koeien hun lichaamstemperatuur beter reguleren. 'Deze dieren herken je aan een ander soort vacht. De haren zijn korter, dst kun je met name goed rond de kruin zien. Daarnaast hebben de dieren met het Slick-gen grotere zweetklieren.'


Productiever en vruchtbaarder

Scheepens stelt dat uit onderzoeken blijkt dat de eigen lichaamstemperatuur van Slick-gen dragers lager blijft en dat de dieren productiever en vruchtbaarder zijn onder extremere temperaturen. Daarbij nemen ze volgens hem ook meer kilogrammen droge stof op onder tropische omstandigheden.


De stier Aviator kan het Slick-gen vererven.
De stier Aviator kan het Slick-gen vererven. © KI Samen

Net als bij het hoornloze gen is ook het slick-gen dominant. De stier Colganados JB Aviator SL heeft het heterozygoot Slick-gen, dat betekent dat 50 procent van de zijn nakomelingen het Slick-gen draagt en dus beter tegen de warmte kan.

De vader van Colganados JB Aviator SL is El-Remanso Sinba-PLN-Red. De moeder is Seagull-Bay Miss America (EX91), dat is de volle zus van de stieren Seagull-Bay Supersire & Headliner. Volgens Scheepens is het sperma beperkt beschikbaar.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer