Twee vogelgriepuitbraken in Groningen

Bij leghennen in het Groningse Wildervank is vogelgriep vastgesteld en in Zuidwolde bij vleeskuikens. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de vijftienduizend hennen en 28.000 kuikens geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Twee+vogelgriepuitbraken+in+Groningen
© Twan Wiermans

In de 1 kilometerzone rond Wildervank liggen drie andere pluimveebedrijven. De bedrijven zullen worden gescreend op vogelgriep door de NVWA. Daarnaast worden deze bedrijven veertien dagen lang intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. In de 1 kilometerzone rond Zuidwolde ligt geen pluimveebedrijf.

Bij Wildervank liggen in de 3 kilometerzone zes andere pluimveehouderijen. Bij Zuidwolde betreft dit twee bedrijven. Deze zullen worden gescreend op vogelgriep. In de 10 kilometerzone rond Wildervank liggen 21 andere pluimveebedrijven en bij Zuidwolde negen. In deze gebieden geldt nu een ophokplicht, afschermplicht, en vervoersverbod.



Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Waar dit precies is, is te zien op de dierziektenviewer van RVO.


Alleen dierenarts op bezoek

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen, zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels. Alleen een noodzakelijk bezoek door een dierenarts is toegestaan. Of een laadploeg voor het laden van bijvoorbeeld vleeskuikens. Douchen en gebruik van bedrijfskleding zijn daarbij verplicht. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen als kippen, maar ook watervogels en loopvogels.

Ook is in een aantal regio's en in de 10 kilometerzone rondom een uitbraak de ophok- en afschermplicht nog onverminderd van kracht. Daar geldt de ophokplicht voor commercieel gehouden vogels. Deze worden naar binnen gebracht, behalve fazanten, sierwatervogels en loopvogels.


Afschermplicht

Voor niet-commercieel gehouden risicovogels als hoenderachtigen/kippen, (sier)watervogels en loopvogels geldt een afschermplicht. Te denken valt aan dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, sierwatervogels en loopvogels. Op de website van de NVWA staat meer informatie over de ophok- en afschermplicht. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer