Bronzen varkens gestolen voor provinciehuis Den Bosch

Opnieuw is Noord-Brabant een paar varkens armer. In het weekend van 1 oktober zijn een aantal van de bronzen varkens gestolen van het sculptuur voor het Bossche provinciehuis.

Bronzen+varkens+gestolen+voor+provinciehuis+Den+Bosch
© Nieuwe Oogst

De diefstal werd op maandag 3 oktober ontdekt. Van het kunstwerk Zeug Met Biggen, dat in 1979 door de toenmalige Noordbrabantse Christelijke Boerenbond (NCB) – nu ZLTO – aan de provincie werd geschonken, zijn alleen nog drie biggen over. De zeug en de rest van de biggen zijn ontvreemd. 'Het is vreselijk', zegt een woordvoerder van de provincie. 'Het standbeeld is een mooi geschenk van de NCB.'

De provincie heeft aangifte gedaan van de diefstal. Maar of de beelden terug op hun plek zullen komen, is zeer de vraag. Volgens de woordvoerder wil de provincie in gesprek met de NCB over eventueel herstel van het kunstwerk. Om de overgebleven biggen te beschermen, is het hele sculptuur verplaatst, zodat het achter een hek staat.


'Brute vernieling'

Ook bij de belangenbehartiger zijn ze geschrokken van de daad. 'We hebben met ontsteltenis kennisgenomen van de brute vernieling van het sculptuur', aldus een ZLTO-woordvoerder. De organisatie vindt het goed dat de provincie aangifte heeft gedaan. 'We hopen dat de zeug snel weer haar plaats voor de ingang van het provinciehuis kan innemen en dat de vandalen ter verantwoording worden geroepen.'

Het is niet de eerste keer dat het Bossche biggenbeeld is vernield. In 1998 werden al twee bronzen biggen gestolen door een actiegroep. Die werden toen wel teruggevonden. Drie jaar geleden verdwenen opnieuw drie biggen. Die zijn nooit teruggevonden en de daders zijn niet geïdentificeerd.


Waarschijnlijk geen protestactie

Het verband met de maatschappelijke discussie rondom de intensieve veehouderij is snel gemaakt. Toch lijkt het er niet op dat de beelden uit protest zijn gestolen. De afgelopen weken zijn er namelijk meerdere bronzen beelden gestolen op verschillende plaatsen in Noord-Brabant.

Zo was het in hetzelfde weekend ook raak in Bergeijk. Daar zijn twee beelden uit de publieke ruimte meegenomen. In Zundert probeerden dieven zonder succes een kunstwerk te stelen. En eind vorige maand werd een beeld gestolen in Bergen op Zoom.

Met een kiloprijs van rond de 4 euro kan brons aardig wat opleveren. Aan een stevig beeld als de zeug kunnen de dieven wel 1.000 euro verdienen. De kans lijkt klein dat de zeug en haar biggen hun plek voor het provinciehuis terugkrijgen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -2°
  10 %
 • Zondag
  1° / -2°
  10 %
Meer weer