Oekraïne: 'Russen stelen onze trekkers'

Russische troepen hebben in de bezette Zuid-Oekraïense stad Melitopol trekkers en andere landbouwmachines gestolen van een John Deere-dealer en naar Tsjetsjenië verscheept. Daar bleken deze onbruikbaar, omdat ze op afstand zijn geblokkeerd. Dat meldt nieuwszender CNN op basis van eigen onderzoek en een verklaring van een Oekraïense zakenman.

Oekra%C3%AFne%3A+%27Russen+stelen+onze+trekkers%27
© John Deere

De afgelopen weken is volgens CNN een groeiend aantal meldingen binnengekomen van Russische troepen die landbouwmachines, graan en bouwmaterialen stelen, naast het plunderen van woningen. De bron van de nieuwszender stelt dat het stelen van de trekkers en combines een georganiseerde operatie is.


CNN heeft vastgesteld dat de machines onder meer zijn weggehaald bij een dealerorganisatie in de stad Melitopol, dat sinds begin maart door Russische troepen wordt bezet. De John Deere-machines hebben samen een waarde van bijna 5 miljoen dollar, ruim 4,7 miljoen euro. In totaal gaat het om 27 machines.Uit de gps-gegevens bleek volgens de bronnen van CNN dat een aantal machines naar Tsjetsjenië is gebracht. Dat is een afstand van zo'n 1.000 kilometer. Daar bleek de apparatuur onbruikbaar, omdat de voertuigen op afstand waren geblokkeerd door de rechtmatige eigenaren. Deze blokkade is door hackers te omzeilen. John Deere meldt zelf niets over de diefstal, maar stelt dat het al al enige tijd geen producten naar Rusland exporteert.
THEMA OEKRAÏNE: Rusland viel op 24 februari Oekraïne binnen. Deze oorlog heeft ook gevolgen voor de Nederlandse landbouwsector. Volg de laatste ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  14° / 6°
  10 %
 • Maandag
  10° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  9° / 6°
  50 %
Meer weer