Steeds+vaker+veediefstallen+uit+Britse+weilanden
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Steeds vaker veediefstallen uit Britse weilanden

Uit Britse weilanden worden steeds vaker en steeds meer dieren gestolen. Niet alleen runderen of varkens, maar vooral ook schapen worden weggehaald. Dit meldt de verzekeringsmaatschappij van de Britse National Farmers Union. Ook in België deed zich afgelopen week een opvallend geval van veediefstal voor.

De gevolgen voor de getroffen boeren zijn enorm, er is sprake van een zorgwekkende trend. Het wordt steeds meer, zegt Rebecca Davidson van verzekeraar NFU Mutual. 'Tien jaar geleden werden zelden meer dan tien schapen tegelijk ontvreemd. Nu krijgen we regelmatig meldingen dat er vijftig tot honderd dieren zijn gestolen. Vorig jaar claimden Britse veeboeren een schadepost van 2,3 miljoen pond (2,66 miljoen euro).

In België zijn eind vorige week 46 roodbonte runderen gestolen uit een weiland in de provincie Luxemburg. De runderen hadden een gemiddelde waarde van 1.500 euro per dier. Buurtbewoners hebben vrijdagnacht wel lichten in de wei zien branden, maar niemand dacht aan diefstal. De kans is groot dat de dieren al in het buitenland zijn.


Het is in België weleens gebeurd dat één of twee dieren werden gestolen, maar nog nooit zoveel. De koeien zijn weliswaar geoormerkt, maar zullen vermoedelijk illegaal worden geslacht, zo meldt het Vlaamse agrarische weekblad Landbouwleven.

Weer

 • Zaterdag
  22° / 12°
  10 %
 • Zondag
  24° / 13°
  50 %
 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
Meer weer