Cumela gaat strijd aan met criminelen in buitengebied

Brancheorganisatie Cumela is vrijdag gestart met de campagne 'Stop Diefstal!'. Deze campagne roept ondernemers op om kostbare hightechapparatuur voor landbouw en grondverzet te registeren en te markeren.

Cumela+gaat+strijd+aan+met+criminelen+in+buitengebied
© Cumela

CDA-Kamerlid Joba van den Berg ondersteunt deze campagne en heeft de eerste machine bij Cumela-lid Loonbedrijf Breure in het Zuid-Hollandse Klaaswaal geregistreerd en gemarkeerd. Van den Berg heeft al in 2019 Kamervragen gesteld aan minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid over de golf aan gps-diefstallen in het buitengebied. Om Nederland minder aantrekkelijk te maken voor de rondtrekkende bendes, slaat Cumela voor deze actie de handen ineen met LTO, Fedecom, LLTB en Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland.

Een groot probleem bij het opsporen van gestolen apparatuur is het ontbreken van de juiste gegevens. Om opsporing te vereenvoudigen, is het nodig om te beschikken over het serienummer en een correcte omschrijving van de gestolen apparatuur. Door gebruik te maken van de bestaande app Stop Heling, kunnen ondernemers eenvoudig en veilig registratielijsten met foto's opstellen.


Registreren is de eerste stap, het permanent markeren van de kostbare apparatuur is stap twee. Markeren met een niet te verwijderen label met postcode en telefoonnummer van de eindgebruiker werkt preventief. Politie en verzekeraars geven aan dat het registreren en duidelijk permanent markeren van apparatuur twee eenvoudige stappen zijn die een positieve bijdrage leveren aan het terugdringen van diefstallen en bemoeilijken van heling.


Waarschuwingsstickers

Om Cumela-ondernemers te stimuleren mee te doen aan de 'Stop Diefstal'-campagne, worden via dochteronderneming Cumela Verzekeringen driehonderd sets met permanente labels en waarschuwingsstickers beschikbaar gesteld voor leden van Cumela en klanten van Cumela Verzekeringen. Ook niet-leden kunnen een markeerset aanvragen tegen een actietarief van 35 euro exclusief btw. Een set bestaat uit twintig permanente labels en tien waarschuwingsstickers. Ondernemers kunnen een set opvragen via de website.

Afgelopen anderhalf jaar zijn honderden boeren, grond- en loonbedrijven de dupe geworden van rondtrekkende bendes die het hebben gemunt op de kostbare hightechapparatuur voor landbouw en grondverzet in trekkers en andere landbouwvoertuigen. Vanaf april 2019 is er voor ruim 7 miljoen euro aan apparatuur verdwenen. De impact op de ondernemers is groot en de schade kan oplopen tot tienduizenden euro's.Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer