Stevige groei agrarische export voor Vlaanderen

Met een exportwaarde van 43,1 miljard euro en een importwaarde van 37,6 miljard euro was Vlaanderen ook in 2021 een netto-exporteur van agrarische producten.

Stevige+groei+agrarische+export+voor+Vlaanderen
© Nationale Beeldbank

Het positieve handelssaldo van 5,5 miljard euro is een gevolg van 10 procent meer export ten opzichte van 2020 en 15 procent meer import. Dit staat in het nieuwe agrohandelsrapport van het Departement Landbouw en Visserij, onderdeel van het Vlaamse landbouwministerie. Het departement meldt dat uit de voorlopige cijfers voor het eerste kwartaal van 2022 blijkt dat de Vlaamse agrohandel stevig blijft groeien.

De toename van de waarde van de in- en uitvoer van agrarische producten in Vlaanderen is vooral een prijseffect. Volgens het rapport bleef het totale volume van de agrarische handel namelijk nagenoeg gelijk. Het jaar 2021 wordt verder vooral gekenmerkt door de heropleving van de economie na het eerste coronajaar, de gevolgen van de brexit en de toenemende inflatie.


Zuivel en vlees

Voor de Vlaamse agrohandel zijn zuivel, cacao en vers vlees de belangrijkste handelsproducten. Daarna volgen verwerkte aardappelproducten, bier en diepvriesgroenten. Deze producten leveren de landbouwsector in Vlaanderen allemaal een handelsoverschot. Een tekort is er onder meer bij oliën, granen, koffie en wijn.

Nederland en Frankrijk zijn de belangrijkste afzetmarkten, beide goed voor een omzet van 8,1 miljard euro. Duitsland en Groot-Brittannië volgen op de derde en vierde plaats. Tot dusver werkt de brexit in het voordeel van de Vlaamse agrohandel. In 2021 kon Vlaanderen 16 procent meer landbouwproducten uitvoeren naar het Verenigd Koninkrijk, omgekeerd daalde de import met ook 16 procent.


Meeste import uit Nederland

Buiten Europa zijn de Verenigde Staten en China de belangrijkste afnemers voor de Vlaamse agrohandel. De belangrijkste leverancier van agrarische producten daarentegen is Nederland met een waarde van 10,9 miljard euro. Frankrijk en Duitsland komen op plaats 2 en 3. Van de geïmporteerde producten komt 28 procent van buiten de Europese Unie, schrijft Vilt.be in een verslag naar aanleiding van het handelsrapport.

Het Vlaamse aandeel in de totale Belgische import en export van landbouwproducten wordt geschat op zo'n 85 procent. Binnen de Europese Unie is België de zesde grootste landbouwexporteur na Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië. En het land heeft het vierde grootste handelsoverschot na Nederland, Spanje en Polen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer