Foodwatch: stop met buitensporige voedselspeculatie

Voedselwaakwond foodwatch roept regeringsleiders op om een einde te maken aan buitensporige speculatie met landbouwgrondstoffen. De organisatie ziet deze speculatie als oorzaak voor de huidige prijsstijgingen voor graan. 'Investeerders maken winst, terwijl mensen over de hele wereld zich geen brood meer kunnen veroorloven.'

Foodwatch%3A+stop+met+buitensporige+voedselspeculatie
© Twan Wiermans

Foodwatch doet de oproep voorafgaand aan de G7-top in het Duitse Elmau. Sinds de aanval op Oekraïne is de speculatie op voedsel enorm toegenomen. Alleen al in de eerste dagen van de oorlog stroomden miljarden euro's en dollars naar fondsen die speculeren op voedsel, concludeert foodwatch. Dat drijft de stijgende voedselprijzen nog eens verder op: op de wereldmarkt kost tarwe nu al ongeveer 50 procent meer dan aan het begin van het jaar.

Tegelijkertijd stromen de waarschuwingen over hongercrisissen binnen. Ethiopië, Nigeria, Zuid-Sudan en Jemen staan nu op het hoogste alarmniveau. De Verenigde Naties waarschuwen dat 750.000 mensen met de hongerdood worden bedreigd. Er zijn verschillende oorzaken en sommigen zijn moeilijk op te lossen: klimaatverandering, droogte, oorlog en corona.


Petitie

'Maar we kunnen nu wel een einde maken aan het gokken op de aandelenmarkten', aldus foodwatch. De organisatie is met de afdelingen in Nederland, Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk een petitie gestart voor strenge regels tegen buitensporige speculatie met landbouwgrondstoffen.

Deze zogenoemde 'positielimieten' bepalen hoeveel financiële contracten beleggers op bepaalde grondstoffen mogen afsluiten. 'Momenteel zijn de limieten in de EU veel te laks om voedselspeculatie effectief aan banden te leggen', aldus de organisatie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  23° / 10°
  5 %
 • Woensdag
  27° / 16°
  5 %
 • Donderdag
  26° / 15°
  55 %
Meer weer