DAJK dringt aan op volledige vergoeding wolvenschade

Het Drents Agrarisch Jongerenkontakt (DAJK) dringt bij provincie Drenthe aan op een aangepast wolvenbeleid. Zo wil de vereniging voor jonge boeren onder andere dat ook de kosten van het productieverlies van een gedood of verwond dier worden vergoed.

DAJK+dringt+aan+op+volledige+vergoeding+wolvenschade
© ZLTO

De provinciale subsidies voor afrasteringen kunnen beter worden gebruikt voor schadevergoedingen, vindt DAJK. Wolven laten zich namelijk niet snel weerhouden door afrasteringen of hekken, geven de jonge boeren aan. DAJK maakt zich daarom ernstig zorgen over het toenemend aantal aanvallen door de wolf in Drenthe. Schapen, kalveren, melkkoeien en pony's zijn afgelopen maanden aangevallen.


Voor veehouders niet alleen een financiële strop, maar die aanvallen zijn ook emotioneel zwaar, stelt DAJK-voorzitter Tom ten Kate. 'Als je in de vroege ochtend je gewonde of zelfs dode dieren in de wei of in de stal vindt, is dat vreselijk. Wij kunnen niet accepteren dat de wolf meerdere keren landbouwhuisdieren aanvalt. We accepteren niet dat veehouders dit leed wordt aangedaan.'

'Verkoop schapen'

Bij een van de DAJK-leden werden bijna veertig schapen gedood of verwond toen een wolf de kudde drie keer aanviel. De helft van de verwonde dieren moest door de dierenarts worden geëuthanaseerd. Ten Kate: 'We zien dat sommige schapenhouders hun dieren zelfs verkopen. Melkveehouders vragen zich af of ze hun melkkoeien, jongvee en kalfjes nog veilig in de wei kunnen laten lopen. Drenthe is straks een plattelandsprovincie zonder koeien in de wei.'Volgens Ten Kate werkt de gebiedscommissie Wolf niet. Die richt zich op voorlichting en maatregelen om schapen te beschermen. 'De wolven hebben namelijk nauwelijks andere prooidieren in onze provincie', zegt hij. In Drenthe geldt een nulstand-beleid voor grote hoefdieren als edelherten en wilde zwijnen. Volgens de voorzitter zijn dat 'goede prooidieren voor de wolf'. Reeën en hazen zien boeren dit jaar nauwelijks meer, merkt hij op. 'Wolven zijn dus aangewezen op landbouwhuisdieren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  16° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  24° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 9°
  10 %
Meer weer