Minstens zestien wolvenwelpen geboren dit jaar in Nederland

Er zijn dit jaar in Nederland bij vier wolvenparen minimaal zestien wolvenwelpen geboren. Dat staat in de tussenrapportage van BIJ12 over de activiteit van de wolf in Nederland in de periode 1 mei tot en met 31 juli 2022. De organisatie ontving 73 meldingen van vermoedelijke wolvenschade aan landbouwhuisdieren. In 38 gevallen is bevestigd dat het inderdaad om een wolf ging.

Minstens+zestien+wolvenwelpen+geboren+dit+jaar+in+Nederland
© dirk hol

BIJ12 meldt dat een van de 73 meldingen niet verder onderzocht is. Tijdens de eerste beoordeling daarvan werd aan de hand van toegestuurde foto's en een omschrijving van de situatie duidelijk dat het niet om schade door een wolf ging. Bij de overige 72 meldingen is wel nader onderzocht of er sprake was van een wolf.

Bij vier meldingen kon geen DNA meer worden afgenomen. Deze meldingen zijn nog in behandeling voor een nadere beoordeling door BIJ12. De schadeveroorzakende diersoort wordt op een later moment beoordeeld en bekendgemaakt.Bij de andere 68 meldingen was DNA-afname tijdens het veldbezoek wel mogelijk. Bij 35 van de 68 gevallen gaf de DNA-analyse als uitslag dat het om wolvenschade ging. Tien keer werd het DNA van een hond aangetoond. In overige 23 gevallen gaf het onderzoek geen resultaat. Deze meldingen zijn of worden nader beoordeeld, op basis van veldbezoek, locatie en schadebeeld.


Niet te beoordelen

Drie van de deze meldingen zijn toegeschreven aan de wolf. Vier andere meldingen zijn na de beoordeling door de consulent aan een vos toegeschreven. Bij tien meldingen is de schadeveroorzakende diersoort niet te beoordelen, bij deze meldingen is de schadeveroorzakende diersoort 'diersoort onbekend'.De overige zes meldingen zijn nog in behandeling, samen met de vier meldingen waarbij geen DNA meer kon worden afgenomen. De schadeveroorzakende diersoort van deze meldingen wordt later bekendgemaakt.

BIJ12 maakt in de rapporage dus verder bekend dat er minimaal zestien welpen geboren zijn. Ze werden vastgesteld met foto's en wildcamerabeelden. Het daadwerkelijke aantal kan hoger zijn, omdat mogelijk niet alle welpen op camera zijn vastgelegd. Minimaal drie welpen werden geboren in het gebied Zuidwest-Drenthe/Zuidoost-Fryslân, zes op de Noord-Veluwe, vier op de Midden-Veluwe en drie in Park de Hoge Veluwe. Dit betekent dat er vier roedels (een paar met jongen) in Nederland aanwezig zijn, waarvan een voor het eerst in het noorden van Nederland.


Doodgereden

In periode 1 mei tot en met 31 juli zijn minimaal elf zwervende wolven waargenomen in het noorden, oosten en midden van Nederland. Zwervende wolven zijn meestal jonge onervaren wolven op zoek naar een eigen territorium. Een van de zwervende wolven werd in de nacht van 5 op 6 juni doodgereden op de A50 ter hoogte van Apeldoorn-Noord. Het ging om een jonge wolvin en nakomeling van de roedel op de Noord-Veluwe. Deze wolvin werd begin april nog gezien in Utrecht en 't Gooi.

De mannelijke wolf GW1625m, sinds februari 2020 gevestigd op De Groote Heide aan de grens met Noord-Brabant en België, is na een verblijf van enkele maanden in Duitsland weer terug in zijn oude territorium. Dat blijkt uit camerabeelden en DNA op gedode schapen. Provincie Noord-Brabant heeft vanwege de aanwezigheid van de wolf sinds 1 februari 2022 een subsidieregeling opengesteld voor het nemen van preventieve maatregelen voor wolvenschade.


Shetlandpony

Op 13 juni werd in provincie Friesland voor het eerst een shetlandpony gedood. Het vermoeden bestond dat het om een wolf ging. De DNA-analyse leverde geen resultaat, maar op basis van de nadere beoordeling is uiteindelijk de conclusie getrokken dat een wolf als veroorzaker niet uit te sluiten is.

BIJ12 is de organisatie die namens provincies de beleidsuitvoering verzorgt rondom wat zich met wolven in Nederland afspeelt. Daarbij hoort onder meer monitoring en afhandeling van tegemoetkoming in schade.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer