Opbrengst van Vlaamse Fontane valt door regen toch iets hoger uit

Door de regen is de opbrengst van Fontane-fritesaardappelen in het Belgische Vlaanderen licht toegenomen. Dat blijkt uit proefrooicijfers van Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA). Het betreft monsters van begin september.

Opbrengst+van+Vlaamse+Fontane+valt+door+regen+toch+iets+hoger+uit
© Koos v.d. Spek

De oogst bedroeg na 153 groeidagen 42,1 ton per hectare. Dat is een toename van bijna 3,7 ton per hectare ten opzichte van de vorige monstername. De verschillen tussen de percelen zijn groot. Van de 33 bemonsterde percelen in België zijn er in Vlaanderen drie die geen 30 ton per hectare halen. Het perceel met de hoogste opbrengst is meer dan 60 ton. Die aardappelen zijn dit seizoen wel meerdere keren beregend.

PCA meldt dat van de Fontane-aardappelen 30 ton per hectare of 72 procent in de sortering 50 millimeter opwaarts zit. Ook hier zijn er enorme verschillen tussen de percelen, met een reikwijdte van 7 tot 57 ton per hectare. Het percentage grove knollen steeg weinig de afgelopen weken.


Aangroei iets groter

De aangroei van de knollen is door de neerslag iets groter: 310 kilo per hectare per dag. Dat ligt volgens PCA in de lijn van wat normaal van Fontane verwacht mag worden in deze periode. Door deze positieve trend is de opbrengst iets ingelopen op het meerjarig gemiddelde. Toch blijft de huidige opbrengst van 42,1 ton per hectare 10 ton lager dan het tienjarig gemiddelde. Dat is na evenveel groeidagen 52 ton per hectare.


De huidige opbrengst van Fontane in Vlaanderen is circa 20 procent lager dan de voorbije jaren. De afgelopen tien jaar lag de opbrengst in dezelfde periode nooit zo laag. Daarbovenop komen de lage groftecijfers met weinig frites. Het meerjarig gemiddelde ligt rond 43 ton per hectare of 82 procent.

Doorwas komt op de bemonsterde Fontane-percelen weinig voor met her en der een knol met een klein scheutje of popperigheid. De percelen waar bij deze monstername doorwas werd aangetroffen, zijn dezelfde als bij de vorige monstername. Het onderwatergewicht daalde bijna 40 gram, maar blijft met een gemiddelde van 437 gram per 5 kilo nog steeds hoog. Gemiddeld ligt dat getal na 153 groeidagen op 412 gram per 5 kilo.


Challenger

De negen bemonsterde percelen van het ras Challenger hebben in Vlaanderen inmiddels ook al 152 groeidagen achter de rug. De bruto-opbrengst is net als bij Fontane ook bij Challenger half september iets toegenomen ten opzichte van de vorige monstername. De gemiddelde oogst bedraagt 44,7 ton per hectare, 11 procent lager dan gemiddeld. De spreiding ligt tussen 32 en 51 ton per hectare.

Hiermee blijft Challenger tegenover Fontane een plus van 2,6 ton per hectare behouden. Dat geldt niet voor de grofte van de partijen. Door het hogere knolaantal bij Challenger is het dan ook logisch dat dit ras een fijnere sortering haalt. Bij de laatste proefrooiing werd 26 ton per hectare in de sortering 50 millimeter opwaarts gemeten, ofwel 57 procent. Slechts vier percelen behaalden de norm van 60 procent.

De aangroei was de afgelopen twee weken met gemiddeld 210 kilo per hectare per dag minder groot dan bij Fontane. Wel is het getal iets hoger dan bij de vorige monsternames. Dit is pas het derde seizoen dat PCA in augustus en september proefrooiingen doet bij Challenger. In 2020 en 2021 noteerde het proefcentrum een aangroei van 100 kilo per hectare per dag tussen 6 en 20 september.


Lager dan meerjarig gemiddelde

PCA startte de proefrooiingen met een redelijk normale opbrengst, maar door de aanhoudende moeilijke groeiomstandigheden ligt de groeicurve van Challenger een stuk lager dan het meerjarig gemiddelde van 50 ton per hectare. Daar ligt de opbrengst momenteel bijna 5 ton per hectare onder. Alsnog vallen de huidige opbrengsten ruim een ton hoger uit dan in seizoen 2018 en 2020.

Daarnaast blijkt de sortering op dit moment veel fijner dan de afgelopen jaren. Het langjarig gemiddelde is 42 ton per hectare of 81 procent. Slechts één van de bemonsterde percelen haalt deze grofte, is de verwachting van PCA. Doorwas komt slechts op één bemonsterd perceel voor: 21 procent van de knollen vertonen daar symptomen. Uitval wordt nauwelijks aangetroffen.

Het onderwatergewicht is ook bij Challenger de laatste weken sterk gedaald door de neerslag. Het gemiddelde van 441 gram per 5 kilo blijft wel zeer hoog, met een spreiding tussen 421 en 468 gram per 5 kilo. Proefrooicijfers van Wallonië zijn op dit moment nog niet bekend.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer