Opbrengst proefrooiing Aviko trekt door naar 55 ton

De opbrengst van de proefrooiing in week 33 van fritesaardappelen door Aviko Potato komt uit op 55 ton per hectare. Van de proefrooiingen in de afgelopen vijf jaar was alleen de oogst in 2017 in die week hoger (56 ton).

Opbrengst+proefrooiing+Aviko+trekt+door+naar+55+ton
© Niels van der Boom

De groei van de grootste fritesrassen lijkt tussen week 32 en week 33 iets minder te zijn dan die weken ervoor. Ondertussen stijgt het onderwatergewicht in week 33 door naar 410 gram. Dat is ver boven het vijfjarig gemiddelde. De aardappelen in 2018 kwamen met 390 gram nog het dichtst in de buurt. Het onderwatergewicht daalde toen vanaf week 33.

De knollen zijn tot dusver een stuk minder grof dan het vijfjarig gemiddelde. In week 33 is het percentage 50 millimeter opwaarts ongeveer 78 procent. Alleen in 2018 was dit percentage met 75 procent iets lager. Vanaf de start van de proefrooiingen in week 30 zijn de knollen niet veel grover geworden. In die week viel al 70 procent van de knollen onder 50 millimeter opwaarts.


Sinds de aanvang van de proefrooiingen in week 30 steeg de hectareopbrengst van ruim 40 naar 55 ton. De veldjes liggen verspreid over Nederland in de teeltgebieden Flevoland, Noord-Brabant, Achterhoek en Limburg. Een klein deel staat in Duitsland. De bemonsterde percelen zijn deels wel en deels niet beregend. In totaal worden van elk hoofdras, te weten Fontane, Innovator en Agria, twintig percelen gemonsterd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  8° / 5°
  20 %
 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
Meer weer