Belgische aardappeloogst valt 20 procent lager uit

De opbrengst van de aardappelrassen Fontane en Challenger valt in België circa 20 procent lager uit dan gemiddeld. Dat blijkt uit cijfers van het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA).

Belgische+aardappeloogst+valt+20+procent+lager+uit
© Nieuwe Oogst

De opbrengst bij de monstername begin september van Belgische Fontane-aardappelen noteert 38,5 ton per hectare. Dat is bijna 20 procent minder dan het meerjarige gemiddelde van 48 ton in deze tijd van het jaar. De opbrengst is vergelijkbaar met die van begin september 2018. De belangrijkste oorzaken voor de tegenvallende oogst zijn weinig regen, hoge temperaturen en een snelle afrijping. Dat zorgt ervoor dat er weinig groei is onder de grond.

In twee weken tijd is het loof ruim 20 procent extra afgerijpt en is de knolopbrengst met slechts 1,2 ton per hectare toegenomen, meldt PCA. Van de 33 Belgische praktijkpercelen zijn er zes percelen die slechts 30 ton per hectare of minder halen. De hoogst gemeten opbrengst noteert net geen 50 ton per hectare. De verschillen tussen Vlaanderen en Wallonië zijn klein.


Grote verschillen

PCA schrijft dat de Fontane-aardappelen gemiddeld 27 ton per hectare of 72 procent in de sortering 50 millimeter opwaarts zitten. Ook hier zijn er grote verschillen tussen de percelen. Van 14 tot 43 ton per hectare. Niet alle partijen komen in de buurt van de norm van 60 procent. Dat mag voor een ras als Fontane doorgaans geen probleem zijn.

De belangrijkste oorzaken voor de tegenvallende oogst zijn weinig regen, hoge temperaturen en een snelle afrijping


De gelijkenissen van Fontane en Challenger zijn groot. De bruto-opbrengst is bij Challenger tot de laatste monsternames op 5 en 6 september beperkt toegenomen tot 37,7 ton per hectare met een spreiding tussen 21 en 52 ton. Daarmee scoort Challenger even laag als Fontane. Dat geldt niet voor de grofte van de partijen.


Fijnere sortering

Door het hogere knolaantal per plant bij Challenger is het logisch dat dit ras een fijnere sortering haalt. Echter valt die op dit moment wel heel laag uit. Bij de laatste proefrooiing werd 19 ton per hectare (51 procent) in de sortering 50 millimeter opwaarts gemeten. Slechts 25 procent van de percelen haalde de norm van 60 procent.

Voor Challenger geldt wel een opmerkelijk verschil tussen Vlaanderen en Wallonië met respectievelijk een totale opbrengst van 42 en 34 ton per hectare. Met een afrijping van net onder de 70 procent, ziet PCA ook de Challenger-percelen snel achteruitgaan.

Door de aanhoudend moeilijke groeiomstandigheden zakt de groeicurve van Challenger steeds verder weg onder het meerjarig gemiddelde. Die noteert na evenveel groeidagen 48 ton per hectare. Daar zit het ras momenteel 10 per hectare onder, oftewel 20 procent minder. Kijkend naar het aantal groeidagen, is de huidige Challenger-opbrengst de laagste van de afgelopen acht jaar. Nog net boven seizoen 2018.


Doorwas en uitval

Challenger is doorgaans gevoeliger voor doorwas dan Fontane, maar dit jaar is het verschijnsel slechts op één van de achttien bemonsterde percelen aangetroffen. 24 procent van de knollen vertoont daar symptomen. Dat betreft popperigheid, scheutjes tot 4 centimeter lang en secundaire knollen met een diameter tussen 1 en 3 centimeter. Uitval als groene, misvormde of gekloven aardappelen is nog nauwelijks aangetroffen.

Ook voor Fontane geldt dat doorwas op de bemonsterde percelen nog weinig voorkomt. Toch zijn er volgens het PCA drie Vlaamse percelen met grotere problemen, waarbij 11 tot 17 procent van de gerooide knollen symptomen van doorwas had. In het ergste perceel hebben secundaire knollen al scheutjes met een diameter van 1 tot 3 centimeter.


Geen rotte aardappelen

Daarnaast vormt uitval nauwelijks een probleem. Wel werd er bij drie Vlaamse partijen 5-6 procent uitval gevonden in de vorm van groene, gekloven en/of misvormde knollen. Rotte aardappelen worden nergens aangetroffen, behalve op één perceel in Wallonië. Het tarrapercentage noteerde daar 12 procent.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  17° / 9°
  20 %
 • Maandag
  18° / 6°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer