Aflandpoolprijs Aviko Potato presteert tot 154 euro per ton

De aflandpoolprijs van Aviko Potato van de rassen Zorba en Innovator komt gemiddeld uit op 154,25 euro per ton. De prijs voor Agria, Miranda en Victoria noteert 144,25 euro per ton. Voor Fontane wordt 134,25 euro per ton gerekend.

Aflandpoolprijs+Aviko+Potato+presteert+tot+154+euro+per+ton
© Haijo Dodde

Dat maakte de Aardappel Telers Commissie van Aviko bekend. Volgens Aviko heeft de pool vooral kunnen profiteren van de hoge prijsverwachtingen rond de oogstovergang. Hierdoor kon een vroegleveringspremie van 40 euro per ton in week 32 worden betaald. Aardappelen in die week noteerden 194,25 euro per ton. Ook profiteerde de pool van het prijsonderscheid tussen rassen en de levertijd.

Verder meldt Aviko dat de opbrengsten per hectare uitkwamen rond het meerjarig gemiddelde. Seizoen 2021 kenmerkt zich door een trage groeistart van de aardappelen door het koude voorjaar. Het aardappelareaal in de Europese Unie was dit jaar kleiner dan vorig jaar. Ondanks dat startte de voorverkoop dit voorjaar rustig met prijzen rond 120 euro per ton. Dit had te maken met invloeden door de coronacrisis en onzekerheden in de afzet.


De prijzen stegen richting de zomer. Dat kwam onder meer door de vertraagde groei van de vroege aardappelen. De aflandpool profiteerde van deze positieve tendens in de markt. Aviko concludeert dat er uiteindelijk sprake was van een gezonde vraag naar aardappelen. Omdat in de zomer de afzet van fritesaardappelen groeide, bleef de dagmarkt boven het contractprijsniveau. Vooral holle knollen zorgden in sommige rassen voor extra uitdagingen bij de verwerking in de fabrieken.Potato NL noteerde in de afzetperiode van de aflandpool een gemiddelde van 138,54 euro per ton. Belgapom rekende 124,55 euro per ton. Van week 33 tot en met week 44 realiseerde de pool een gemiddelde aflandprijs van 142,47 euro per ton.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer