Proefrooiing geeft indicatie voor normale aardappeloogst

De eerste proefrooiingen van aardappelen door Aviko Potato voorspellen vooralsnog opbrengsten die redelijk gemiddeld zijn. Wel is de afrijping van de grote fritesrassen op dit moment in het seizoen al verder dan voorgaande jaren.

Proefrooiing+geeft+indicatie+voor+normale+aardappeloogst
© Johan Wissink

Aviko Potato publiceerde dinsdag de eerste resultaten van de proefrooiingen van de hoofdrassen Fontane, Innovator en Agria van het oogstjaar 2022. In totaal worden van elk ras twintig percelen bemonsterd. Dat gebeurt volgens agronoom Gert-Jan Smelt verspreid over Nederland in de teeltgebieden Flevoland, Noord-Brabant, Achterhoek en Limburg en voor een klein deel ook in Duitsland. De bemonsterde percelen zijn deels wel en voor een deel niet beregend.

Het gemiddelde van de eerste proefrooiing komt uit op omgerekend 40 ton per hectare. Dit betreft aardappelen van boven 40 millimeter. Daarmee lijkt de productie vooralsnog beter dan de voorgaande vijf teeltjaren. Smelt wijst er wel op dat juist in die jaren de aardappelopbrengsten relatief aan de lage kant waren. Op basis van de huidige proefrooiing gaat hij uit van een normale opbrengst of hooguit iets bovengemiddeld.


Hoog onderwatergewicht

Wel wijst de agronoom erop dat door de hitte en de droogte de afrijping van de aardappelgewassen iets verder is dan normaal. Het gemiddelde onderwatergewicht van de proefrooiingen is verder vastgesteld op 390 gram. Dat is op dit moment in het groeiseizoen hoger dan de voorgaande jaren met uitzondering van het droge jaar 2018. Tot slot is het aandeel aardappelen met een maatsortering van 50 millimeter opwaarts al 70 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  24° / 15°
  30 %
 • Zaterdag
  23° / 14°
  10 %
 • Zondag
  23° / 14°
  20 %
Meer weer