Cosun verwerkt in 2023 eerste biologische suikerbieten

Bietenverwerker Cosun Beet Company start volgend jaar op de Duitse productielocatie in Anklam met de verwerking van de eerste biologische suikerbieten.

Cosun+verwerkt+in+2023+eerste+biologische+suikerbieten
© Vidiphoto

De suikerfabrikant is al vanaf 2019 bezig met het onderzoeken van het potentieel van biologische bietsuiker. De verwachting is dat het steeds rendabeler gaat worden met allerlei nieuwe technieken om biologische suikerbieten te telen. De opbrengsten zijn tot dusver bevredigend. Bovendien is de verkoopprijs van biologische suiker per ton hoger dan die van conventioneel geteelde suikerbieten.

In 2019 en 2020 is Cosun Beet Company op kleine schaal gestart met de teelt van respectievelijk 20 en 84 hectare biologische suikerbieten. Vorig jaar is dit uitgebreid tot 236 hectare biologische suikerbieten die op tien praktijkbedrijven werden geteeld. Voor dit jaar is het areaal al meer dan 500 hectare en voor 2023 is een areaal gepland tussen 900 en 1.000 hectare.

Dit zou al een productie van 6.600 ton biologische suiker moeten opleveren. In de plannen van Cosun neemt dat in 2024 toe tot bijna 10.000 ton suiker. Als voorbereiding op de productie van biosuiker bouwt Cosun Beet Company in Anklam speciaal een nieuwe suikersilo met een volume van 20.000 ton.


Voorafgaand aan reguliere campagne

Tot en met de campagne van dit jaar worden de biologische suikerbieten van Cosun Beet Company per trein naar Zwitserland vervoerd en daar verwerkt. In april verkocht Cosun de eerste biologische suiker. In Anklam staat de eerste biologischebietencampagne gepland in 2023. Dat zal gebeuren in de eerste week van de reguliere campagne.

Om biologische suiker te mogen verwerken, heeft Cosun Beet Company eerst de biocertificering afgerond. Voorwaarde is onder meer een strikte scheiding tussen de biologische en conventionele verwerkingslijnen. Behalve een aparte opslagsilo betekent het dat er ook moet worden geïnvesteerd in een nieuwe verpakkingsinstallatie.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer