Droogte knijpt suikeropbrengst tot 14,8 ton per hectare

De verwachte suikeropbrengst van bieten komt uit op 14,8 ton per hectare. Dat is iets boven het vijfjarig gemiddelde van 13,9 ton, meldt Cosun Beet Company. Wel remt de aanhoudende droogte de gewasgroei.

Droogte+knijpt+suikeropbrengst+tot+14%2C8+ton+per+hectare
© Twan Wiermans

De suikerbiet profiteert zolang het blad geen last heeft van hittestress van de instraling van zonlicht. De hoeveelheid instraling is tot nu toe ruim 10 procent hoger dan gemiddeld. Ook de aantasting door vergelingsziekte en bladschimmels blijkt nog relatief beperkt. Cosun meldt dat zonder de beperking van vocht de suikeropbrengst dik boven 16 ton was uitgekomen.

De opbrengstverschillen zijn zowel tussen als binnen de teeltregio's erg groot. Dat heeft te maken met het landelijk variërende neerslagtekort. Daarnaast zijn er lokaal grote verschillen in de hoeveelheid regen die is gevallen. Andere factoren die bepalend zijn, is het wel of niet kunnen beregenen en de kwaliteit van de bodemstructuur.


Hoogste prognose voor Zuidwesten

Opvallend is dat de hoogste opbrengstprognoses voor het Zuidwesten zijn, één van de droogste gebieden dit jaar. De suikeropbrengsten per kilo worden in Zeeuws-Vlaanderen, op de Zeeuwse eilanden en West-Brabant geraamd op respectievelijk 16.600, 16.900 en 16.700 kilo suiker per hectare. Ook Oost- en Zuid-Flevoland scoort hoog met 16.700 kilo per hectare.


De laagste suikeropbrengstprognoses zijn voor Gelderland (12.400 kilo), de Noordelijke zandgronden (12.500 kilo) en de Noordelijke dalgronden (12.900 kilo). Op de Noordelijke kleigronden is de impact van de droogte het meest beperkt. Minder dan 10 procent van de percelen vertoont hier schade door hitte en droogte. Op zand- en dalgronden is pleksgewijs 30 procent schade in het perceel. 5 procent van het areaal op zand- en dalgronden is volledig beschadigd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer