Suikerbieten komen brandschoon uit de grond

Loonbedrijf Arnold Boven rooit deze week de eerste suikerbieten op het eigen akkerbouwbedrijf in het Groningse Finsterwolde. De loonwerker gaat uit van goede opbrengsten en verwacht na het zonnige groeiseizoen een hoog suikergehalte.

Suikerbieten+komen+brandschoon+uit+de+grond
© Koos v.d. Spek

Medewerkers Michel Heikens en Patrick Vennink van loon- en akkerbouwbedrijf Arnold Boven zijn de eerste suikerbieten van oogstseizoen 2022 aan het rooien. 'We beginnen graag op ons eigen bedrijf', zegt Boven.
'Dan weten we een beetje hoe de omstandigheden zijn en kunnen we daarop de machines afstellen.'

Volgens de loonwerker gaat het rooien vrij goed ondanks de harde grond. 'We zitten hier op zware klei en vanwege de droogte moeten we oppassen met puntbreuk. Daarom rijden we iets minder hard. Verder was de opkomst wat onregelmatig en dat zien we nu terug in de stand van de bieten. Het maakt dat het koppen meer aandacht vraagt. Een groot voordeel is wel dat de suikerbieten brandschoon uit de grond komen.'


Veel zonuren en gezond gewas

De suikerbieten gaan deze week nog op transport naar de fabriek van Cosun Beet Company in het Groningse Vierverlaten. Daar begint de campagne komende dinsdag. Op basis van zijn eigen inschatting verwacht Boven een redelijke opbrengst.


Er komt nauwelijks grond mee met de eerste suikerbieten die gerooid zijn op het bedrijf van loonwerker Arnold Boven.
Er komt nauwelijks grond mee met de eerste suikerbieten die gerooid zijn op het bedrijf van loonwerker Arnold Boven. © Koos v.d. Spek

'Ik ga uit van zo'n 75 ton per hectare en dat is goed voor een vroege levering. Verder denk ik dat een suikergehalte van 17 procent realistisch is gezien de vele zonuren en het gezonde gewas. Wij hebben slechts één keer tegen de bladziekten hoeven te spuiten.'


Vol aan de bak

De komende weken staat het loonwerk op het bedrijf van Boven volledig in het teken van het rooien van suikerbieten. 'Hier in het Oldambt worden veel bieten vroeg geleverd vanwege de zwaarte van de grond. Wij rijden met twee rooimachines en die kunnen nu vol aan de bak.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer