Bietencampagne van start

De bietencampagne start dinsdag in de fabrieken van Cosun Beet Company. De verwachting van de bietenverwerker is dat de campagne negentien weken duurt.

Bietencampagne+van+start
© Cosun Beet Company

Dat betekent dat de fabrieken in het Brabantse Dinteloord en het Groningse Vierverlaten tot 24 januari draaien. Cosun voorspelt voor dit seizoen een suikerbietenopbrengst van circa 88 ton per hectare. De suikeropbrengst zal rond 14,8 ton per hectare uitkomen. Dat is ongeveer 6 procent meer dan het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar.

De bietenfabrikant noemt het een goed groeiseizoen, tot de droogte eind juli intrad. Door de droogte heeft Cosun de oogstvoorspelling wat afgeroomd. Afhankelijk van de omstandigheden de komende maanden kan dat alsnog worden bijgesteld.


Per schip

Een groot deel van de suikerbieten uit Zuid-Limburg worden sinds vorig jaar niet meer per vrachtwagen aangevoerd naar de fabriek in Dinteloord, maar per schip. Dit jaar gaat het om zo'n 300.000 ton bieten. Ongeveer 20 procent meer dan vorig jaar. Cosun zegt door de bieten per schip te vervoeren meer dan 16.600 vrachtwagenbewegingen heen en terug te besparen.


In het kader van duurzaamheid heeft Cosun in de fabriek in Vierverlaten enkele grote technische aanpassingen in het productieproces gedaan. Daardoor is er in de komende campagne zo'n 12 tot 15 procent minder energie nodig. Verder heeft de coöperatie het voornemen om met een grootschalig project het productieproces de komende jaren aan te passen. De CO2-footprint van de fabrieken zou hierdoor met 40 procent dalen. Ook is het gasverbruik dan de helft minder. Het streven van Cosun is om de fabrieken in 2050 volledig CO2-neutraal te laten zijn.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer