Vogelgriep treft ouderdierenbedrijf in Oldekerk

Een bedrijf met ouderdieren in het Groningse Oldekerk is getroffen door vogelgriep. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 38.000 dieren geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vogelgriep+treft+ouderdierenbedrijf+in+Oldekerk
© Marcel Berendsen

In de 1 kilometerzone rond het besmette bedrijf ligt één ander bedrijf dat leegstaat. Binnen de 3 kilometerzone ligt ook nog een ander pluimveebedrijf. Dat bedrijf wordt door de NVWA gescreend op vogelgriep. In de 10 kilometerzone liggen dertien andere pluimveebedrijven. Voor deze bedrijven geldt per direct een vervoersverbod.

Oldekerk ligt in een regio waar de ophok- en afschermplicht nog onverminderd van kracht is. Die ophok- en afschermplicht geldt in tien regio's in Nederland en in alle 10 kilometerzones rond een uitbraak van vogelgriep. Op de website van de NVWA staat meer informatie over de ophok- en afschermplicht. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Bekijk de actuele besmettingen op de kaart in de Dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.


Bezoekverbod geldt nog

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Voor noodzakelijke bezoekers geldt een douchteverplichting. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels.

Vanwege de besmetting op het ouderdierenbedrijf in Oldekerk wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig, worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  15° / 4°
  50 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 10°
  80 %
Meer weer