LNV: 'Geen voeradviseur in de pluimveestal'

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) krijgt regelmatig bericht dat voeradviseurs worden toegelaten in pluimveestallen. Dat gebeurt ondanks het landelijke bezoekersverbod vanwege de vogelgriep. Als dit zo blijft, overweegt het departement de regels aan te scherpen.

LNV%3A+%27Geen+voeradviseur+in+de+pluimveestal%27
© Niek Stam

Dat heeft chief veterinary officer Wim Pelgrim van LNV woensdag gezegd tijdens het webinar 'Vogelgriep in Nederland: update en biosecurity-tips' dat werd georganiseerd door Avined en GD. Bezoek mag alleen worden toegelaten als het noodzakelijk is voor de volksgezondheid, diergezondheid, het dierenwelzijn, voor de gezondheid van in de stal aanwezige personen of het geven van praktijkonderwijs.

Pelgrim: 'Voor diergezondheid is het niet noodzakelijk dat de voeradviseur in de stal komt. Dat is alleen bedoeld voor de dierenarts. Als we deze signalen blijven ontvangen, dan zullen we de regels moeten preciseren.'


Verwachtingen

Het webinar was bedoeld om pluimveehouders bij te praten over de huidige vogelgriepsituatie en de verwachtingen voor het seizoen. Volgens Avined-voorzitter Kees de Jong is het belangrijk dat iedereen scherp de herfst en winter ingaat. Hij is ook voorzitter van de vakgroep pluimveehouderij LTO/NOP.

De verwachting is dat met de herfst in aantocht de besmettingen weer toenemen. Hij raadt bedrijven aan om goede douchegelegenheid 'bovenaan de lijst te zetten' van nog te regelen zaken, mocht die nog niet aanwezig zijn. Douchen hoort bij het bezoekprotocol. De Jong: 'Douchen met een washandje bij de wasbak is niet voldoende. Bij douchen hoort dat je van boven tot onder nat wordt.'

Over de ontwikkeling van een vaccin kon Pelgrim geen nieuwe informatie geven. In Nederland loopt een proef onder laboratoriumomstandigheden. Een proef onder veldomstandigheden volgt in 2023. Naast Nederland lopen er proeven in Frankrijk (eenden), Hongarije (ganzen) en Italië (kalkoenen).


Nieuwe golf

Vogelgriep is deze zomer niet weggeweest. Normaal is dat de vogelgriepmeldingen na april stoppen. Dit jaar ontstond er een nieuwe golf, vooral bij wilde vogels, legde Nancy Beerens van Wageningen Bioveterinary Research (WBVR) uit. Opvallend is dat in de zomer het virus vooral veel bij zeevogels werd gevonden, zoals bij zeemeeuwen, Jan van Gent en aalscholvers.

Het is lastig inschatten hoe de herfst zal verlopen en of de kans groot is op de introductie van nieuwe mutaties. De trekroutes komen vanuit Rusland. Waarschijnlijk door de oorlog komt daar geen informatie meer vandaan, meldt ze. 'In dat geval kunnen we er niet vanuit gaan dat geen bericht goed bericht is, maar we weten hierdoor niet goed wat er komt.'


Wilde vogels

Het aantal besmettingen op bedrijven gaat gelijk op met het aantal besmettingen dat wordt gevonden in wilde vogels. Alleen in april was er een afwijking te zien. Toen daalde het aantal besmettingen in de natuur, maar bij bedrijven steeg het juist.

Dat kwam doordat er toen twee clusters van besmettingen in de Gelderse Vallei waren. Het is niet zeker of deze bedrijven elkaar besmet hebben. De mogelijkheid bestaat ook dat vogels meerdere bedrijven in de buurt besmet hebben.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer