Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf Tjerkgaast

Op een vleeskuikenbedrijf in het Friese Tjerkgaast is vogelgriep vastgesteld. Volgens het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat het waarschijnlijk om een hoogpathogene variant.

Vogelgriep+op+vleeskuikenbedrijf+Tjerkgaast
© Twan Wiermans

Om verspreiding te voorkomen, worden de ongeveer 87.000 vleeskuikens op het bedrijf geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In de 1 en 3 kilometerzone om het Friese bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In de 10 kilometerzone liggen twee pluimveebedrijven. Voor deze bedrijven geldt per direct het vervoersverbod. Een ophok- en afschermplicht was al ingesteld en is nog steeds van kracht.Het vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer