Vogelgriep op kleinschalige houderij Zuid-Scharwoude

Op een hobbybedrijf in het Noord-Hollandse Zuid-Scharwoude is vogelgriep vastgesteld. Het gaat om een hoogpathogene variant. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de 35 kippen, twintig ganzen en tien parelhoenders van de kleinschalige houderij geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vogelgriep+op+kleinschalige+houderij+Zuid%2DScharwoude
© Cumela

In de 1 kilometer zone ligt één ander pluimveebedrijf. Dat wordt gescreend door de NVWA. In de 3 kilometerzone rond het besmette bedrijf liggen geen andere pluimveebedrijven. In het 10 kilometergebied liggen vijf andere pluimveebedrijven. Daarvoor geldt per direct het vervoersverbod. Zuid-Scharwoude ligt in regio 2, waar de regionale ophok- en afschermplicht van kracht is.

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.Daarnaast gelden regels voor de jacht. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. Waar dit precies is, is te zien op de dierziektenviewer van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.


Nog steeds bezoekverbod

Er gelden nog altijd landelijke maatregelen, zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Dat wil zeggen vanwege volksgezondheid, diergezondheid, dierenwelzijn of in noodsituaties. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen als kippen, maar ook watervogels en loopvogels.

In een aantal regio's, waaronder de regio waarin dit bedrijf ligt, geldt de ophok- en afschermplicht. Deze geldt ook in alle 10 kilometergebieden, die rond met hoogpathogene vogelgriep besmette locaties zijn ingesteld. In deze regio's geldt de ophokplicht voor commercieel gehouden vogels.

Op de website van de NVWA staat meer informatie over de ophok- en afschermplicht. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels. In het kader van de besmetting op deze locatie in Zuid-Scharwoude wordt een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  18° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  80 %
Meer weer