TOP Ondernemerschap Programma Varkenshouderij helpt bij motiveren van medewerkers

Paul Venner maakte de overstap van een bedrijf met 1.200 zeugen naar eentje met 4.000. Daarmee groeide niet alleen het aantal dieren, maar ook het aantal medewerkers. Omdat hij bij het managen daarvan wel wat hulp kon gebruiken, volgde hij in 2021 het TOP Ondernemerschap Programma Varkenshouderij.

TOP+Ondernemerschap+Programma+Varkenshouderij+helpt+bij+motiveren+van+medewerkers
© Studio Van Assendelft

'De hele dag in de stal is niets voor mij, maar hele dagen op kantoor ook niet', valt Venner met de deur in huis. Daarom is de functie van bedrijfsleider op de locatie Sterksel van de Van Asten Group hem op het lijf geschreven. Hij is er verantwoordelijk voor het dagelijkse reilen en zeilen en de inkoop van droge en natte voerproducten voor zowel de locatie Sterksel als de locatie in Horst.

'Ik ben geen eigenaar, maar voel wel de verantwoordelijkheid om het zo uit te voeren. Een stuk ondernemerschap waar ik wel naar zoek', merkt Venner op. Hij werkt sinds 2019 bij Van Asten. Daarvoor was hij ruim drie jaar thuis op het ouderlijk bedrijf. Qua aantal dieren, 1.200 zeugen, was het bedrijf weliswaar toekomstproof, maar het zou nog een hele uitdaging zijn om de gebouwen bij de tijd te brengen.

Bij de Van Asten Group in Sterksel stuurt Venner een team aan van vijftien personen. De meesten komen uit Polen. Elke afdeling op het vermeerderingsbedrijf heeft een teamleider die Nederlands spreekt. Zij zijn de brug tussen Venner en de medewerkers. Het inspireren en motiveren van de teamleiders en indirect de medewerkers is een belangrijk aspect van zijn werk.

Hoe spreek je mensen aan op wat ze doen, zonder ze kwijt te raken

Paul Venner, bedrijfsleider Van Asten Group, locatie Sterksel

Het is een aspect waarvan Venner vond dat hij daarin nog best wat te leren had. 'Hoe spreek je mensen aan op wat ze doen, zonder ze kwijt te raken. En zo dat het werk wordt gedaan zoals jij graag wilt en voorkomt dat je te veel zelf gaat doen', vat de bedrijfsleider samen.


Betrokkenheid medewerkers

Die zoektocht noemt Venner een belangrijke drijfveer om het Top Ondernemerschap Programma van de Producenten Organisatie Varkenshouderij, Rabobank en Ondernemers Academy te volgen. Voor de bedrijfsleider is het belangrijk dat de medewerkers betrokken zijn bij hun werk. Niet alleen taken uitvoeren, maar ook zelf nadenken over wat ze doen.

Venner is doelgericht en wil vooruit. Dat blijkt ook uit zijn persoonlijkheidsanalyse. Smalltalk is bijvoorbeeld niet Venners ding, maar de training gaf hem het inzicht dat medewerkers daar wel gevoelig voor zijn. En dat hij meer credits krijgt door bijvoorbeeld eens te vragen hoe de vakantie was of het weekend thuis in Polen. Vanzelfsprekend is dat nog steeds niets voor hem, geeft Venner aan, maar hij groeit in de communicatie.


Omgangsregels

Sinds enkele maanden hangt in vier verschillende talen, Nederlands, Pools, Duits en Roemeens, in alle kantines van de Van Asten Group in zowel Nederland als Duitsland een aantal omgangsregels. 'Deze top 10 is door de medewerkers zelf naar voren gebracht en geeft aan hoe wij met elkaar willen werken', licht Venner toe.

Die kernwaarden zijn: respect, eerlijkheid, inlevingsvermogen, consequent zijn, professioneel gedrag, communicatie, sociaal beleid, afspraak is afspraak, proactief meedenken en alle denkkracht benutten. 'Dat zorgt voor transparantie en duidelijkheid', zegt Venner. In de bedrijfsvoering valt hij er dan ook regelmatig op terug. 'In een team moet je van elkaar op aan kunnen en 'afspraak is afspraak' is dan een belangrijk uitgangspunt.'

Venner plukte afgelopen maanden al de vruchten van het TOP Ondernemerschap Programma. De individuele coachingsgesprekken en het actieplan dat hij opstelde hielpen hem daarbij. Net als het contact met de andere cursisten en de bezoeken aan vijf uiteenlopende bedrijven met dito medewerkers en problematiek. 'Ik ben me bewuster geworden van de impact van mijn gedrag op dat van anderen. En dat proces is nog volop bezig.'


Top Ondernemerschap Programma Varkenshouderij

Naar het voorbeeld van andere sectoren organiseerden Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en Rabobank in samenwerking met de Ondernemerschap Academy in 2021 voor het eerst het TOP Ondernemerschap Programma voor de varkenshouderij. Het programma begint met een individueel gesprek met persoonlijkheidsanalyse. Daarna volgen vijf groepsbijeenkomsten bij inspirerende bedrijven die een kijkje in de keuken geven. Tijdens het programma word je individueel begeleid door een businesscoach met wie je ook een eindgesprek hebt. Het volgende programma start begin oktober.


Paul Venner
Paul Venner © Studio Van Assendelft

'Succesvol ondernemen door met tijd mee te ontwikkelen'


Succesvol zijn als ondernemer staat of valt met het vermogen om samen te werken en te ontwikkelen. Met medewerkers en partners die jou en je bedrijf verder kunnen helpen. Te vaak heeft ondernemerscoach Wim van Uum gezien dat toekomstbestendige bedrijven daarin vastliepen.

Wat verstaat u precies onder ondernemerschap?

‘Daaronder versta ik het vermogen om als ondernemer boven je bedrijf te gaan hangen. Daar van een afstand naar te kijken, je visie daarop te verbreden en het vermogen om daarover te communiceren'’


Waarom is interactie met medewerkers en partners daarbij zo belangrijk?

‘Je succes als ondernemer hangt nauw samen met het vermogen om mee te kleuren met de veranderingen in de tijd en in de omgeving. Als ondernemer moet je nieuwsgierig zijn en de signalen daarover oppikken.

‘Vooral die van mensen die anders denken dan jij zijn daarbij interessant. Bij veel ondernemers zie je ook vaak dat zij veel mensen in hun netwerk hebben die anders denken dan zij. En verder lukt meebewegen met de tijd ook niet als je medewerkers niet willen of kunnen meebewegen'’


Hoe helpt het TOP Ondernemerschap Programma daarbij?

‘Het TOP Ondernemerschap Programma is specifiek voor ondernemers, opvolgers en leidinggevenden in de varkenshouderij. De rode draad daarin is: waar sta je, wat wil je in gang zetten en wat heb je daarbij nodig? Een antwoord op die vraag krijg je niet zonder inzicht in je eigen gedrag.

‘Als voorbereiding op het programma vragen wij daarom aan de deelnemers om een persoonlijkheidsanalyse in te vullen. Doel daarvan is dat je jezelf beter leert kennen. Dat je inzicht krijgt in wat jouw specifieke kwaliteiten, maar ook valkuilen zijn. De mensen om je heen kun je niet veranderen, maar je kunt jezelf wel veranderen.’


En dan?

‘Deelnemen aan het TOP Onderschap Programma helpt je bij het maken van bedrijfsmatige keuzes. Strategische keuzes die van belang zijn voor de toekomstbestendigheid van het bedrijf. Keuzes die aansluiten bij de ontwikkelingen in de markt en de visie die jij hebt op de toekomst. Keuzes ook die bovenal passen bij jou als persoon.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  21° / 17°
  80 %
 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
Meer weer