Duizenden Europeanen zoeken werk via Seasonalwork.NL

Fruitteelt- en loonbedrijf Kavelaars uit Zevenbergschen Hoek vindt Seasonalwork.NL een goed platform om tijdelijke werknemers te vinden. De vacaturebank van LTO Arbeidskracht richt zich op werkzoekenden uit de hele Europese Unie. De website is voor werkzoekenden vertaald naar het Pools, Roemeens, Engels en Oekraïens.

Duizenden+Europeanen+zoeken+werk+via+Seasonalwork%2ENL
LTO Arbeidskracht

Maatschap Kavelaars-Claassen in het West-Brabantse Zevenbergschen Hoek is een ruim 200 jaar oud familiebedrijf. Op de 20 hectare grote fruitkwekerij telen zij de peren Conférence, Sweet Sensation, Doyenné du Comice en Concorde en daarnaast kersen en bessen.

‘En we doen loonwerk bij andere fruittelers en akkerbouwbedrijven’, zegt Steyn Kavelaars, mede-eigenaar. In de winter is de kwekerij vooral bezig met snoeien en sorteren, in de andere seizoenen huren ze tijdelijke arbeidskrachten in, waarvoor ze nette woonunits op eigen terrein hebben om hen op een fatsoenlijke manier te kunnen huisvesten.

Om aan geschikte werknemers te komen, gebruikt de kwekerij Seasonalwork.NL, de vacaturebank en CV-database van LTO Arbeidskracht. Kavelaars vertelt enthousiast over een gemotiveerde Portugese medewerker die vanaf januari bij hen werkt en binnenkort teruggaat naar Portugal om zijn werk in de toeristische sector weer op te pakken.
‘Hij spreekt goed Engels en pakte het werk snel op. Wie weet komt hij van de winter terug.’

Ik heb een gemotiveerde Portugese medewerker gevonden die het werk snel oppakt

Steyn Kavelaars, mede-eigenaar Maatschap Kavelaars-Claassen

De kweker benadrukt dat het belangrijk is om de CV’s van kandidaten op Seasonalwork.NL goed door te nemen en bij een telefoongesprek goed door te vragen naar de ervaring en motivatie van potentiële nieuwe medewerkers.

‘Blijf in contact’

Dat is ook het advies van Maria Custers, adviseur werving & selectie bij LTO Arbeidskracht, waar Seasonalwork.NL deel van uitmaakt. Zij licht toe dat de vacaturebank voor de agrarische sector geen uitzendbureau is. Dat betekent dat klanten zelf de kandidaten werven, selecteren en in dienst nemen. Met een abonnement krijgen ze toegang tot de CV-database met circa 3.500 geïnteresseerde kandidaten.

Ook kunnen ze een vacature plaatsen waarop kandidaten rechtstreeks kunnen reageren en die automatisch wordt vertaald in het Pools, Roemeens en Engels. ‘Wij raden onze klanten aan om niet te lang te wachten met het benaderen van geïnteresseerde kandidaten. Ga serieus in gesprek en blijf bij een mogelijke match in contact, bijvoorbeeld via Whatsapp.’

Het idee voor een vacaturewebsite is zo’n tien jaar geleden ontstaan, omdat klanten van LTO Arbeidskracht zelf op zoek wilden gaan naar tijdelijke werknemers. ‘Voor kleinere agrarische bedrijven is het vaak te duur om te werven via uitzendbureaus’, zegt Custers. ‘Na verloop van tijd hebben we steeds meer klanten gekregen en een groot netwerk met geïnteresseerde kandidaten opgebouwd.’ De website van Seasonalwork.NL wordt continu verbeterd om werkgevers en werknemers steeds beter en makkelijker met elkaar te matchen.

Website ook Engelstalig

In eerste instantie richtte de vacaturebank zich vooral op werknemers uit Polen en Roemenië, die zich in hun eigen taal konden aanmelden. Tegenwoordig is de website, vanwege de krapte op de arbeidsmarkt en de concurrentie met werkgevers als bol.com en IKEA, in het Engels toegankelijk voor kandidaten uit alle EU-landen.

Volgens Custers maken daar mensen uit Portugal, Spanje, Italië, Tsjechië, Slowakije, Estland, Letland en Litouwen gebruik van. Sinds april is de informatie op de website ook te lezen in het Oekraïens, voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland die in de agrarische sector willen gaan werken.


Maria Custers, adviseur werving en selectie bij LTO Arbeidskracht
Maria Custers, adviseur werving en selectie bij LTO Arbeidskracht © Kennispartner

LTO Arbeidskracht promoot de werkgeversvacatures onder andere door ze te publiceren op social media, samen te werken met Eures (Europees netwerk voor arbeidsbemiddeling) en uitleg te geven op internationale beurzen. Custers benadrukt dat Seasonalwork.NL klein is ten opzichte van grote vacaturesites als Monsterboard of Indeed, omdat het zich specifiek richt op de agrarische sector.
‘We hebben gemiddeld 150 tot 200 vacatures per jaar. De vacatures van glastuinbouwbedrijven of champignonkwekers zijn vaak voor jaarrond werk, andere zijn echt seizoensgebonden voor bijvoorbeeld de oogst van asperges, aardbeien, zomerbloemen en appels en peren.’

Betaalbaar

Seasonalwork.NL wil een betrouwbare en serieuze partij zijn en vraagt regelmatig feedback aan werkgevers en werknemers. Kavelaars vindt het een goed platform om tijdelijke werknemers te vinden. ‘Het is niet commercieel, maar van LTO en dus van de boeren, en bovendien betaalbaar.’

Via goede contacten in Zuidoost-Polen komen er in de zomer inmiddels veel scholieren uit die regio op zijn bedrijf werken. Seasonalwork.NL blijft vernieuwen om werkgevers en werknemers beter te matchen en probeert in te spelen op de steeds grotere arbeidsmarkttekorten in de agrarische sector. Custers zou graag zien dat de vacaturebank ook mag gaan bemiddelen voor werknemers buiten Europa, bijvoorbeeld uit Afrika of Sri Lanka. Vanuit de overheid is dat nu niet toegestaan.

Abonnement voor één, drie of zes maanden

Met een abonnement kunnen Nederlandse agrarische werkgevers vacatures plaatsen op Seasonalwork.NL, die kosteloos in het Engels, Pools, Roemeens en Oekraïens worden vertaald. Er zijn abonnementen voor één, drie of zes maanden, die respectievelijk 400, 475 en 575 euro kosten voor leden en 500, 575 en 675 euro voor niet-leden. Daarvoor krijgen ze een intake met een professionele intercedent, toegang tot de CV-database met Europese werkzoekenden, promotie in het buitenland en advies en ondersteuning bij het vinden en behouden van geschikte kandidaten. Ook heeft Seasonalwork.NL informatie beschikbaar die helpt bij het contact met kandidaten. Werkzoekenden uit alle EU-landen kunnen hun CV op de website plaatsen, waarbij ze aan kunnen geven wat hun werkervaring is, welke talen ze spreken, wat voor werk ze willen doen en of ze seizoenswerk of werk voor langere tijd zoeken. Op de website kunnen zij veel informatie vinden over het werken en wonen in Nederland. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met LTO Arbeidskracht via het telefoonnummer 088-4724200 of info@ltoarbeidskracht.nl of lees meer op ltoarbeidskracht.nl.


Dit artikel is gecreëerd door onze kennispartner LTO Arbeidskracht

LTO Arbeidskracht

LTO Arbeidskracht ontzorgt agrarische werkgevers met dienstverlening op het gebied van payrolling, een vacaturebank, opleidingen en zorgverzekeringen voor...

Lees verder »

Meer van LTO Arbeidskracht

Lees ook

Meer artikelen van LTO Arbeidskracht »

Artikelen over LTO Arbeidskracht