Aanhoudende droogte stimuleert aardappelmarkt

Op de aardappeltermijnmarkt en ook op de actuele markt stijgen de noteringen door de aanhoudende droogte en de toenemende koopbelangstelling.

Aanhoudende+droogte+stimuleert+aardappelmarkt
© Burt Sytsma Photography

De aardappeltermijnmarkt van EEX in Leipzig noteerde maandag tot 27 euro per 100 kilo voor fritesgeschikte aardappelen op levering in juni. Dat is de hoogste notering voor het junicontract tot dusver. Ook voor de aardappelen van de komende oogst wordt een recordprijs genoteerd van 23,70 euro voor het aprilcontract 2023.

Beursmakelaar De Vries & Westermann stelt dat de koopbelangstelling vooral gestimuleerd wordt door de aanhoudende droogte in het westen van Europa. De markt reageert onder meer op het vooruitzicht dat de komende week nauwelijks neerslag van betekenis wordt voorspeld. Dat geldt tevens voor de aankondiging van zomerse temperaturen die oplopen tot meer dan 25 graden Celsius. Er bestaat daarom zorg over de ontwikkeling op de pas geplante aardappelpercelen.


Toenemende koopbelangstelling

De noteringen van Belgapom en PotatoNL bevestigen de toenemende koopbelangstelling. Belgapom verhoogde eind vorige week de notering van Fontane met 3 euro tot 25 euro per 100 kilo. Bij PotatoNL steeg maandag de notering voor de aardappelen voor grootschalige verwerking 1,25 euro naar een niveau van 22,50 tot 26 euro per 100 kilo.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer