Weinig vraag meer naar aardappelen van oogst 2021

De verwerkende industrie heeft nauwelijks nog belangstelling voor de aardappelen van oogst 2021. Dat resulteert deze week in dalende noteringen.

Weinig+vraag+meer+naar+aardappelen+van+oogst+2021
© ZLTO, monique jansen

PotatoNL noteert deze week voor fritesaardappelen in categorie I 12 tot 20 euro per 100 kilo. Dat is 3,50 euro minder dan vorige week. De lagere prijzen komen vooral voor rekening van aardappelrassen als Bintje, Challenger en Fontane die gebruikt worden voor grootschalige productie van reguliere frites.

De aardappelen gebruikt voor verse frites en voor het fastfoodsegment blijven wel goed aan de prijs. Bij PotatoNL werd voor de fritesgeschikte aardappelen in categorie II, dat is voor minder grootschalige verwerking, een indicatieprijs afgegeven van 19 tot 26 euro per 100 kilo. Dat is zelfs nog gemiddeld 2 euro meer dan vorige week en vooral toe te schrijven aan de vraag naar aardappelen die geschikt zijn voor de productie van verse frites.


Voldoende dekking

Beursmakelaar De Vries & Westermann gaat ervan uit dat zeker voor de grote massa de verwerkers momenteel voldoende dekking hebben. Dit ondanks dat op dit moment de volle capaciteit van de verwerking gebruikt lijkt te worden. Wat verder meespeelt bij de wegval van vraag zijn de goede groeiomstandigheden voor de vroege fritesrassen en de verwachte opbrengsten.

Waar de afzet van oude aardappelen haperingen vertoont, is er juist wel veel belangstelling voor de aardappelen van oogst 2022. Op de aardappeltermijnmarkt EEX in Leipzig stijgt de notering voor aardappelen op levering in april 2023 deze week van 19,50 euro naar 21,50 euro per 100 kilo.

Voor de aflandaardappelen op levering in november stijgt de notering naar 15 euro per 100 kilo. Volgens De Vries & Westermann is de aanleiding voor de grotere vraag naar termijncontracten de verwachte droogte van de komende weken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  17° / 13°
  50 %
Meer weer