Geen topjaar voor pootgoed

'Het meeste pootgoed hebben we goed kunnen verkopen, maar er zijn altijd wel bestemmingen die iets minder lopen dan verwacht', zegt directeur Peter Ton van aardappelbedrijf Stet Holland. Hij reageert op de voorlopige exportcijfers voor pootgoed die de Nederlandse Aardappelorganisatie deze week publiceerde.

Geen+topjaar+voor+pootgoed
© Persbureau Noordoost

In omzetvolume is het geen topjaar, volgens Ton. 'Maar we hebben wel goede prijzen kunnen realiseren. Dat is ook nodig om de toename van de kosten in de sector te kunnen doorberekenen. Maar voor volgend jaar wordt alles nog duurder en het is dan maar de vraag of de markt dat kan opbrengen.'

Tot en met 30 april exporteerde Nederland ruim 723.000 ton pootgoed van oogst 2021. Dat is zo'n 14.000 ton meer dan het jaar daarvoor. Naar Afrikaanse bestemmingen steeg de export met 40.000 ton tot bijna 177.000 ton. Daarentegen is naar Azië ongeveer 94.000 ton pootgoed verkocht en dat is een daling van 30.000 ton.

Voor Noord-Afrika zijn het vooral Algerije en Egypte die zorgen voor herstel van de exportvolumes, meldt Ton. 'We zien dat er in deze landen ook weer meer geld beschikbaar is vanwege de hoge olieprijzen. Wat we dit jaar exporteren is redelijk normaal, vorig jaar was duidelijk sprake van een dip.'


Voor wat betreft Azië valt vooral de verkoop naar landen in het Midden-Oosten tegen. Ton noemt Saoedi-Arabië, Irak, Syrië en Libanon. 'De meeste van deze landen hebben te maken met terugval van koopkracht. Daardoor komt de markt voor verse aardappelen onder druk te staan en is er minder belangstelling voor nieuw pootgoed.'

In Europa is de verkoop in volume vergelijkbaar met vorig jaar, constateert Ton. 'Zuid-Europa loopt wat moeizaam omdat de markt voor vers verpakte aardappelen langzaam kleiner wordt. Maar dat wordt gecompenseerd door de toenemende vraag van de fritesindustrie naar pootgoed. Dat zorgt in onze sector voor een enorme impuls.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  50 %
Meer weer