Aardappeltermijnmarkt reageert scherp op aanhoudende droogte

De notering voor fritesgeschikte aardappelen op levering in april 2023 op de aardappeltermijnmarkt van EEX in het Duitse Leipzig is maandag gestegen naar 26,20 euro per 100 kilo.

Aardappeltermijnmarkt+reageert+scherp+op+aanhoudende+droogte
© Twan Wiermans

Deze notering betekent een stijging van 12 procent ten opzichte van de slotnotering van vorige week en is meteen ook de hoogste notering voor het aprilcontract van de komende oogst tot dusver. De termijnmarkt reageert daarmee behoorlijk op de aanhoudende droogte en de gevolgen daarvan voor de aardappelopbrengsten.

Vorige week nog meldde de Belgische onderzoeksinstelling PCA op basis van nieuwe proefrooiingen dat de gewassen van middenvroege fritesrassen nu snel afsterven. Vanwege de hitte en de droogte valt verder de nagroei tegen. Op dit moment gaat PCA uit van opbrengsten die net iets lager zijn dan het langjarig gemiddelde.


Aardappelen voor verse frites

PotatoNL noteerde maandag 15 tot 21 euro per 100 kilo voor fritesaardappelen voor grootschalige verwerking in categorie I. Vooral voor de productie van verse frites wordt in uitzonderlijke gevallen tot 28 euro per 100 kilo betaald. Deze noteringen betreffen hoofdzakelijk nog aardappelen van de oude oogst. De exportaardappelen zijn wel al van oogst 2022 en daarvoor komt de notering op 20 tot 22 euro per 100 kilo.

Volgens beursmakelaar De Vries & Westermann verwerkt de aardappelindustrie nu nog de laatste contracten en de laatste aardappelen van de vorige oogst. De overgang naar de nieuwe aardappelen is aanstaande. Op basis van de groeiomstandigheden in Nederland en België worden nu nog redelijke opbrengsten verwacht voor de hoofdoogst. Voor de werkelijke productie en kwaliteit zijn de komende weken cruciaal, stelt De Vries & Westermann.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer